ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσή Βίζα: Ο διπλασιασμός του τιμήματος και η μεταβατική περίοδος

Χρυσή Βίζα: Ο διπλασιασμός του τιμήματος και η μεταβατική περίοδος

Διπλασιασμό του ελάχιστου ορίου για την απόκτηση της «Χρυσής Βίζας» από τα 250.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 500.000 ευρώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας, υπό την προϋπόθεση, μάλιστα, το παραπάνω τίμημα να αφορά την αγορά ενός ακινήτου και όχι αθροιστικά πολλά ακίνητα προβλέπει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Το νέο καθεστώς, πάντως, για τη «Χρυσή Βίζα» προβλέπει μεταβατική περίοδο, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται διευκολύνσεις για την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι για τη χορήγηση της «Χρυσής Βίζας» απαιτείται η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο κτήσης της, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων τουριστικών κατοικιών, να είναι 500.000 ευρώ στον βόρειο, κεντρικό και νότιο τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής (δηλαδή στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στα βόρεια και νότια προάστια), στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Το τίμημα πρέπει να έχει  καταβληθεί ολοσχερώς πριν από υποβολή του αιτήματος για χορήγηση μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή.  Στην περίπτωση της επένδυσης μέσω αγοράς ακίνητης περιουσίας αυτή πραγματοποιείται μόνο μέσω ενός ακινήτου. Στην περίπτωση επένδυσης μέσω αγοράς σε ποσοστό εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του ποσοστού συγκυριότητας καθορίζεται σε 500.000 ευρώ και η επένδυση πραγματοποιείται σε ένα μόνο ακίνητο.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας ή το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων τουριστικών κατοικιών παραμένει στα 250.000 ευρώ και μπορεί να αφορά σε περισσότερα από ένα ακίνητα. Και σε αυτή την περίπτωση το τίμημα πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς πριν από την υποβολή από τον επενδυτή αιτήματος για τη χορήγηση άδειας διαμονής.

Προκειμένου να μην υπάρξουν διαταραχές στην αγορά ακινήτων, προβλέπεται η δυνατότητα απόκτησης ακινήτου με το παλαιό όριο, αυτό των 250.000 ευρώ για όλες τις περιοχές, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 υπό την προϋπόθεση πληρωμής προκαταβολής 10% έως την 30ή Απριλίου 2023 και την υπογραφή σχετικών προσυμφώνων. Αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακίνητου για την οποία δόθηκε προκαταβολή 10% επί του τιμήματος αγοράς μέχρι 30η Απριλίου 2023, ο πολίτης τρίτης χώρας δύναται να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ή άλλα ακίνητα, με ελάχιστη αξία επένδυσης τα 250.000 ευρώ διακόσιες και πάντως όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2023.

Ο επενδυτής από τρίτη χώρα μπορεί να υποβάλλει αίτηση για τη χορήγηση άδειας διαμονής πριν την είσοδό του στην ελληνική επικράτεια μέσω πληρεξουσίου το οποίο θα επιτρέπεται να έχει συνταχθεί όχι μόνο ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής, όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά και ενώπιον αρμόδιας αλλοδαπής αρχής ή συμβολαιογράφου εδρεύοντος στο εξωτερικό και φέρει την επισημείωση της Χάγης (Σφραγίδα Συμβάσεως της Χάγης της 5ης Οκτωβρίου 1961 – APOSTILLE ) ή την αντίστοιχη θεώρηση της αρμόδιας ελληνικής προξενικής αρχής κατά περίπτωση.

Διαβάστε επίσης: 

Σε ποιες περιοχές θα διπλασιαστεί το όριο για τη «Χρυσή Βίζα»

Διπλασιάζονται τα όρια της «Χρυσής Βίζας από τον Ιανουάριο

Τι ισχύει με τη Χρυσή Βίζα μέχρι τα τέλη της χρονιάς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News