ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιες περιοχές θα διπλασιαστεί το όριο για τη «Χρυσή Βίζα»

Σε ποιες περιοχές θα διπλασιαστεί το όριο για τη «Χρυσή Βίζα»

Στο κέντρο της Αθήνας, και στα βόρεια και νότια προάστια προσανατολίζεται η κυβέρνηση για την επιβολή ορίου 500.000 ευρώ για την εξασφάλιση άδειας παραμονής μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο διπλασιασμός του ελάχιστου ύψους της επένδυσης, που σήμερα είναι 250.000 ευρώ, αναμένεται να επιβληθεί επίσης σε Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη, ενώ στην Αττική θα εξαιρεθούν τα ανατολικά και τα δυτικά προάστια, όπως επίσης και ο Πειραιάς.

Παράλληλα, με το νέο καθεστώς είναι αρκετά πιθανό να επιτραπεί η εξασφάλιση άδειας και μέσω της αγοράς έως δύο ακινήτων (π.χ. αξίας 250.000 ευρώ έκαστο), αρκεί αυτά να βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο. Σήμερα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να εξασφαλίσουν την άδεια παραμονής με την αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, χωρίς κάποιον περιορισμό. Για παράδειγμα μπορούν να αποκτηθούν δύο, τρία ή και περισσότερα ακίνητα χαμηλότερης αξίας, αρκεί το άθροισμά τους να ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ.

Αναφορικά με τον χρόνο εφαρμογής της αλλαγής στο πρόγραμμα, πληροφορίες κάνουν λόγο για παροχή ενός χρονικού περιθωρίου έως τις 30 Απριλίου 2023 για την υπογραφή προσυμφώνων για αγορά ακινήτων, με βάση το σημερινό καθεστώς των 250.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα παρέχεται περιθώριο έως τις 31/12/2023 για την υπογραφή των οριστικών συμβολαίων αγοραπωλησίας, ενώ το ποσοστό της προκαταβολής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% της αξίας αγοράς του ακινήτου. Παράλληλα, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αγοράς, τότε ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θα μπορεί να υπογράψει προσύμφωνο για την αγορά κάποιου άλλου ακινήτου, ακόμα και μετά την 30ή Απριλίου, αρκεί να ολοκληρώσει την αγοραπωλησία έως το τέλος του 2023.

Τα παραπάνω αναμένεται να αποσαφηνιστούν μέσω επίσημης ενημέρωσης από κυβερνητικά «χείλη» εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο θα λήξει μια τρίμηνη περίοδος έντονης ανασφάλειας που δημιουργήθηκε στην αγορά ακινήτων, καθώς δεν ήταν ξεκάθαρο το τι ακριβώς θα ισχύσει και πότε, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι την εξαγγελία για τον διπλασιασμό του ορίου από τα 250.000 στα 500.000 ευρώ πραγματοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ πριν από τρεις και πλέον μήνες. Εκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση στελεχών της κυβέρνησης, πέραν ανεπίσημων διαρροών, που περισσότερο έπληξαν παρά βοήθησαν στη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και αφορούν έως και το τέλος Οκτωβρίου, εκκρεμούσε η έκδοση 2.009 νέων αδειών σε επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε. Ο μεγαλύτερος όγκος των υπό έκδοση αδειών αφορά επενδυτές από την Κίνα, για τους οποίους εκκρεμεί η έκδοση 1.615 αδειών. Ασφαλώς, σύμφωνα με φορείς της αγοράς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επενδυτικής μετανάστευσης μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τον Νοέμβριο και ακόμα περισσότερο κατά τον Δεκέμβριο, ακριβώς λόγω της ανησυχίας για κάποια αιφνιδιαστική μεταβολή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Από την άλλη πλευρά εκτιμάται ότι ο διπλασιασμός του ορίου, ιδίως για περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, όπου οι αξίες των ακινήτων δεν είναι τόσο υψηλές, θα αποκλείσει τους ξένους επενδυτές από την αγορά ακινήτων για επενδυτικούς σκοπούς. Ενδέχεται όμως να δημιουργηθούν «πληθωριστικές» πιέσεις σε άλλες περιοχές λόγω της μετατόπισης του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τι ισχύει με τη Χρυσή Βίζα μέχρι τα τέλη της χρονιάς

Real estate: Ποια είναι η μέση αξία των deals στα χλιδάτα ακίνητα

Ακίνητα: Ποιοι ξένοι αγόρασαν σπίτι και πόσα έδωσαν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News