ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2023: Το ρεκόρ δημοσίων επενδύσεων «αντίδοτο» στην ύφεση

Προϋπολογισμός 2023: Το ρεκόρ δημοσίων επενδύσεων «αντίδοτο» στην ύφεση

Μπορεί οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας να προβλέπεται πως θα επιδεινωθούν και πλέον τα σύννεφα της ύφεσης να έχουν πυκνώσει ακόμη και πάνω από τις μεγαλύτερες οικονομίες παρόλα αυτά η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού η ελληνική οικονομία ναι μεν θα παρουσιάσει συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης αλλά θα παραμείνει σε ανάπτυξη. Για το νέο έτος προβλέπεται ανάπτυξη 1,8%, όταν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για την ΕΕ και την Ευρωζώνη προβλέπεται να διαμορφωθεί μόλις σε 0,3% το 2023, ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέλος της το 2023. 

Όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών η Ελλάδα θα καταφέρει και του χρόνου να παρουσιάσει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης λόγω της αύξησης των επενδύσεων. Οι επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσουν το σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα μέσω των δύο όπλων του ΠΔΕ και του ΤΑΑ πρόκειται να διοχετευθούν πάνω από 12 δισ. ευρώ πόροι σημειώνοντας μάλιστα ιστορικό ρεκόρ. Για την ερχόμενη χρονιά προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων. Η Ελλάδα  μάλιστα βρίσκεται και στις πρώτες θέσεις της ΕΕ όσον αφορά την κατανομή, εκταμίευση και απορρόφηση πόρων του ΤΑΑ, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 440 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,7 δισ. ευρώ.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 

Οι δαπάνες του ΠΔΕ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 7.300 εκατ. ευρώ για έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και 1.500 εκατ. ευρώ για έργα που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους. Εκτός των επειγουσών αναγκών (πανδημία, φυσικές καταστροφές, ενεργειακή κρίση), οι δαπάνες του ΠΔΕ 2022 εξυπηρετούν δράσεις που ενισχύουν την απασχόληση, την εκπαίδευση, τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, την πολιτική προστασία και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών.

Οι κύριοι αναπτυξιακοί τομείς που ενισχύονται με το ΠΔΕ είναι οι ακόλουθοι:

α) μεταφορές και περιβάλλον,

β) επιχειρηματικότητα και ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων,

γ) ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου και ενίσχυση της κοινωνίας της γνώσης, δ) ενέργεια και αξιοποίηση
των ενεργειακών πόρων,

ε) ψηφιακός μετασχηματισμός και στ) αυτοδιοίκηση μέσω της στήριξης των επενδυτικών της προγραμμάτων. Επιπλέον, με την αξιοποίηση εθνικών πόρων ενισχύονται πολιτικές του κράτους για συντήρηση και επέκταση κοινωνικών υποδομών, χρηματοδότηση έκτακτων αναγκών.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), επενδυτικοί πόροι από το ΤΑΑ διατίθενται α) με τη μορφή επιχορηγήσεων για δράσεις που, μεταξύ άλλων, ενισχύουν την πράσινη οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και β) μέσωνδανειοδότησης για την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων.

Από την ανάλυση των στοιχείων του προϋπολογισμού προκύπτει ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ από το 2012 έως το 2019 κυμαίνονται μεταξύ 3,1%-3,7% του ΑΕΠ. Το 2020 οι δαπάνες του ΠΔΕ ανήλθαν σε 6,4% του ΑΕΠ,σημειώνοντας σημαντική αύξηση (88,7%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Για το οικονομικό έτος 2021, οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα (4,8%), συγκριτικά με τα ποσοστά της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς συνέχισαν να ενισχύονται οι επενδύσεις με πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της, ενώ από το έτος 2022 ενισχύονται οι δαπάνες από πόρους του ΤΑΑ με αποτέλεσμα το ποσοστό (επί του ΑΕΠ) να υπερβεί το 5%.

Για το 2023 προβλέπονται συνολικά να δαπανηθούν μέσω του ΠΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις δαπάνες του ΤΑΑ, πόροι συνολικού ύψους 11.962 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 5,3% του ΑΕΠ της χώρας και κατανέμονται σε 6.800 εκατ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν και από πόρους της ΕΕ, 1.500 εκατ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και 3.662 εκατ. ευρώ για τα έργα και μεταρρυθμίσεις του ΤΑΑ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Προϋπολογισμός 2023: Μέτρα στήριξης 4,2 δισ. ευρώ – Αύξηση 7,75% στις συντάξεις 

Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμός 5% το 2023 

Οι πέντε κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό του 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News