ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Αmazon Web Services μετατρέπει τη Νάξο σε έξυπνο νησί

Πώς η Αmazon Web Services μετατρέπει τη Νάξο σε έξυπνο νησί

Σε έξυπνο νησί μετατρέπει τη Νάξο η Amazon Web Services (AWS), η θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού τεχνολογικού ομίλου που προσφέρει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (AWS cloud) όπου διατηρούν τα δεδομένα τους επιχειρήσεις και ιδιώτες. Η εταιρεία ανακοίνωσε, χθες το βράδυ, σε ειδική εκδήλωση στη Νάξο την έναρξη υλοποίησης του πιλοτικού έργου με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μόνιμους κατοίκους και τους τουρίστες του νησιού. Υπολογίζεται ότι μόνο τον περασμένο Αύγουστο το νησί υποδέχθηκε περισσότερους από 145.500 επισκέπτες, αριθμός που έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Πώς, όμως, η Amazon Web Services θα μετατρέψει σε «smart island» το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων; Η εταιρεία μέσω της τεχνολογίας AWS cloud που έχει αναπτύξει θα δημιουργήσει εφαρμογές για την ψηφιακή καταγραφή των αφίξεων και αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων, όπως και τη μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drones.

Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση των υποδομών του νησιού, της μαρίνας, του δικτύου ενέργειας και των συστημάτων διαχείρισης υδάτων. Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω της ανάπτυξης Διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), όπου τα επιμέρους συστήματα «επικοινωνούν» μεταξύ τους μέσω Διαδικτύου πέμπτης γενιάς (5G). Η Amazon Web Services αναλαμβάνει σε όλο τον κόσμο τη δημιουργία έξυπνων λύσεων, που βασίζονται στη χρήση του υπολογιστικού της νέφους, για λογαριασμό πόλεων. Για παράδειγμα, το 2020 δημιούργησε μια ειδική διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει στους κατοίκους της πόλης Fort St. John στη Βρετανική Κολομβία να πραγματοποιούν διαδικτυακά τις συναλλαγές τους με την τοπική δημοτική αρχή. Αυτή η εφαρμογή φιλοξενείται στο υπολογιστικό νέφος της Amazon. Αντίστοιχα θα πράξει η εταιρεία στη Νάξο και γι’ αυτόν τον σκοπό η AWS έχει συνεργαστεί με 23 πολυεθνικές και ελληνικές νεοφυείς εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς.

«Το πρόγραμμα Smart Island αποτελεί μια εικόνα από το μέλλον: ένα μέλλον όπου τα τεχνολογικά εργαλεία αξιοποιούνται δημιουργικά, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γεγονός ότι η Amazon Web Services επέλεξε την Ελλάδα και τη Νάξο για να ξεκινήσει σε διεθνές επίπεδο τη νέα της πρωτοβουλία. Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνεργασία, με σημαντικές επενδύσεις και δράσεις στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού» δήλωσε, χθες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Η επένδυση της Amazon Web Services στο νησί της Νάξου θέτει την Ελλάδα στην παγκόσμια πρωτοπορία. Πρόκειται για επένδυση game changer καθώς δημιουργεί ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον σε ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά νησιά, συντελώντας καθοριστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας για τους κατοίκους του και την ενδυνάμωση της ελκυστικότητάς του ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.

«Το Smart Island είναι ένα έργο που βασίζεται στις λύσεις cloud, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Νάξου και την ανάδειξη του νησιού ως ακόμα περισσότερο ελκυστικού προορισμού για τους επισκέπτες και τους ψηφιακούς νομάδες. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της Νάξου και ελπίζουμε, με την εμπειρία που θα αποκτήσουμε μαζί τους, να φέρουμε αυτό το έργο και σε άλλα νησιά, επαρχιακές περιοχές και πόλεις», δήλωσε ο Κάμερον Μπρουκς, διευθυντής του τομέα λύσεων προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στην Ευρώπη (Europe Public Sector) της Amazon Web Services.

Διαβάστε επίσης: 

Σε «Smart Island» μετατρέπεται η Νάξος – Τι δήλωσαν Πιερρακάκης και Γεωργιάδης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News