Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 13:42
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρατηγική cloud first και ψηφιακοί νομάδες – Τι σημαίνει η επένδυση της Amazon

Μητσοτάκης: Στόχος για κόμβο υψηλής τεχνολογίας - Punke: Ραγδαία αλλαγή της οικονομίας σας

Στρατηγική cloud first και ψηφιακοί νομάδες – Τι σημαίνει η επένδυση της Amazon

Η νέα επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι η χώρα μας περιλαμβάνεται στα κράτη, όπου η Amazon Web Services θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής «Local Zone» εκτός των HΠΑ. 

Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο εταιρικό project, το οποίο θα αναπτυχθεί σε 30 κομβικά σημεία ανά την υφήλιο (11 στην Ευρώπη), τα οποία θα αποκαλούνται από την AWS ως «Local Zones», δηλαδή «τοπικές ζώνες». 

Είναι ένας τύπος υποδομών, ο οποίος τοποθετεί την υπολογιστική δύναμη, την αποθήκευση και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες πιο κοντά στους πελάτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκτελούν εφαρμογές στο περιβάλλον της AWS που απαιτούν ταχύτητες απόκρισης μονοψήφιου αριθμού χιλιοστών του δευτερολέπτου (single-digit millisecond latencies) στους τελικούς χρήστες και στις εγκαταστάσεις τους. 

«Σημαντική ημέρα για την Ελλάδα»  

«Είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα, μια σημαντική μέρα για την Amazon. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάνουμε αυτές τις σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την παρουσία σας στην Ελλάδα. Θα ήθελα να επισημάνω ένα πράγμα: ότι η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, ειδικά σε κέντρα δεδομένων, και είναι πολύ ενθαρρυντικό για εμάς που πολύ σημαντικοί σημαντικοί παγκόσμιοι “παίκτες” επιλέγουν την Ελλάδα για να έχουν μόνιμη παρουσία» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διαδικτυακή συνάντηση. 

Για να προσθέσει: «Νομίζω ότι είναι μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ψηφιοποίησης του κράτους. Έχουμε μια πολιτική για το “cloud first “ και σκοπεύουμε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως ένα κέντρο υποδοχής δεδομένων. Η κυβέρνηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη για να υποστηρίξει αυτό το όραμα και είμαι πολύ χαρούμενος που ανταποκρίνεστε σε αυτό και που θα αυξήσετε σημαντικά την παρουσία σας στην Ελλάδα». 

Στη συζήτηση μετείχε διαδικτυακά, από τις ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, αρμόδιος για Global Public Policy, Michael Punke, ο οποίος συνεχάρη την κυβέρνηση, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα άλματα που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 

Παρουσιάζοντας την επένδυση, εξήγησε ότι η νέα υποδομή θα επιτρέψει απόκριση ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, η οποία είναι πολύ σημαντική για πολλούς κλάδους, από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έως την υγειονομική περίθαλψη και το live streaming βίντεο. 

Η ταυτότητα της επένδυσης 

Η απόφαση της Amazon Web Services να επιλέξει την Ελλάδα για την εγκατάσταση Τοπικής Ζώνης, μίας εκ των συνολικά 11 που σχεδιάζει να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη, αντικατοπτρίζει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που προσελκύει πλέον η χώρα.

Ταυτόχρονα, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, επισφραγίζει τη θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας, όπου μεγάλες εταιρείες με παγκόσμιο αποτύπωμα κάνουν στρατηγικές τοποθετήσεις σε υποδομές οι οποίες θα στηρίξουν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την οικονομία του αύριο.

Οι Τοπικές Ζώνες μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι Τοπικές Ζώνες της AWS επιταχύνουν τις αποκρίσεις στο επίπεδο των ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου, διευκολύνοντας ουσιαστικά δραστηριότητες όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η παραγωγή πολυμέσων, η ζωντανή ροή βίντεο, το gaming υψηλών απαιτήσεων, οι προσομοιώσεις, τα περιβάλλοντα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και η μηχανική μάθηση.

«Αποτέλεσμα ενός φάσματος αλλαγών 

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα ολόκληρου του φάσματος αλλαγών και πολιτικών πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μία από αυτές είναι η πολιτική που αναπτύξαμε για να δοθεί προτεραιότητα στο υπολογιστικό νέφος (cloud)», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σχολιάζοντας την επένδυση. 

Πρόσθεσε δε, ότι «περίπου το 25% του χρηματοδοτικού φακέλου της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθεί σε ψηφιακές υπηρεσίες. Υπηρεσίες cloud που παρέχονται από μικρή απόσταση, προσφέροντας ταχεία απόκριση, είναι εξαιρετικά σημαντικές για να γίνει πραγματικότητα το περίγραμμα αυτής της πολιτικής». 

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε κάθε περίπτωση και για να επιλύσουμε κάθε πρόβλημα που αφορά μία επένδυση, ώστε να την επιταχύνουμε, να βελτιώσουμε τις οικονομικές προοπτικές της» δήλωσε, τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Διαβάστε επίσης: 

Amazon: Επενδύει στην Ελλάδα – Τοπικές ζώνες AWS από το 2022 

Επενδύσεις χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η Ελλάδα στον χάρτη των μεγάλων επιχειρηματικών deals

Amazon Web Services στο «MR»: Φυσικά και θα επεκταθούμε στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News