Business & Finance Τρίτη 4/10/2022, 22:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «Smart Island» μετατρέπεται η Νάξος – Τι δήλωσαν Πιερρακάκης και Γεωργιάδης

Σε «Smart Island» μετατρέπεται η Νάξος – Τι δήλωσαν Πιερρακάκης και Γεωργιάδης

Την επίσημη παρουσίαση του πιλοτικού έργου «Smart Island» ανακοίνωσαν ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η Amazon Web Services (AWS), παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς και του γενικού γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκη,

Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του έργου ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι: «η Amazon Web Services είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη και αυτό που πιλοτικά κάνει η Amazon Web Services σήμερα, στη Νάξο, σε συνεργασία με μία πλειάδα σπουδαίων εταιρειών, από μεγάλες τράπεζες μέχρι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, δεν θα ωφελήσει μόνο την καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι προφανές και όλοι το καταλαβαίνουμε, αλλά θα αποτελεί από αύριο πρώτο θέμα διεθνώς. Θα αποτελέσει πρότυπο για την εφαρμογή τέτοιου τύπου τεχνολογιών σε όλα τα νησιά του κόσμου και θα διαφημίσει τη Νάξο, τις Κυκλάδες και την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης. Αυτή είναι η δύναμη μιας εταιρείας όπως η Amazon Web Services. Είναι πολύ πάνω από μία επένδυση κα πολύ πάνω από μία είδηση της καθημερινότητας».

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανακοίνωση της επένδυσης της Digital Realty και της Lamda Helix, ύψους 100 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία data center στην Κρήτη, λέγοντας ότι πρόκειται για «μία ανακοίνωση που έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Google για τη δημιουργία μεγάλου data center στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις της Amazon Web Services, της Microsoft, της Pfizer, της Deloitte, της Cisco και πολλών άλλων. Η Ελλάδα καταφέρνει και προσελκύει, αυτά τα τρία χρόνια, μεγάλες επενδύσεις. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Η Ελλάδα της καινοτομίας, η Ελλάδα της πρωτοπορίας, η Ελλάδα που μπορεί να είναι πρωταγωνιστής».

«Ξέρω ότι είμαστε σε μια εποχή περίεργη» είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του, ιδιαίτερα η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, δημιουργήσανε σε όλους πολύ μεγάλες αγωνίες. Άνθρωποι είμαστε και είναι λογικό να φοβόμαστε. Όμως, σε αυτές τις αγωνίες που όλοι βιώνουμε στην Ευρώπη, δείτε που είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα πετυχαίνει τριπλό ρεκόρ: Ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων, πολύ πάνω από το 2019. Ρεκόρ εξαγωγών, θα φτάσει τα 47 δισεκατομμύρια ευρώ. Και ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών».

«Μια καινούργια μέρα ξεκινά σήμερα όχι μόνο για τη Νάξο, όχι μόνο για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά για την Ελλάδα. Θα φέρει πίσω τα παιδιά μας που έφυγαν την εποχή της κρίσης και θα κάνει την Ελλάδα αυτό που μπορεί να είναι: Πρωταγωνίστρια στη νέα εποχή», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Πιερράκακης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στη Νάξο πραγματοποιείται το νέο διεθνές πρόγραμμα Smart Island της Amazon Web Services.

«Από σήμερα» σημειώνει ο κ. Πιερρακάκης, «η Νάξος αναβαθμίζεται ψηφιακά μέσα από νέες υποδομές σε τομείς όπως η τηλεϊατρική, η έξυπνη κινητικότητα, αλλά και μέσα από την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των κατοίκων. Στόχος είναι η Νάξος να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς ως προς την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων».

Όπως αναφέρει ο ίδιος η επιλογή του συγκεκριμένου νησιού «για αφετηρία του προγράμματος σε διεθνές επίπεδο αποτελεί αναγνώριση και επιβράβευση της εξωστρέφειας και της δυναμικής που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, αποτυπώνει τη συνολική πρόοδο της Ελλάδας την τελευταία τριετία τόσο στην ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, όσο και στη δυνατότητά της να προσελκύει μεγάλες επενδύσεις και καινοτόμα project».

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει κλίμακα και αυτό είναι μια πραγματικότητα που αντανακλάται οριζόντια, σε όλη την επικράτεια και στην καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα» καταλήγει ο κ. Πιερρακάκης.

moneyreview.gr Ακολουθήστε το Money Review στο Google News