Business & Finance Πέμπτη 14/07/2022, 12:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωδικαστήριο: Καταδίκασε τη Δανία για τη φέτα

Ευρωδικαστήριο: Καταδίκασε τη Δανία για τη φέτα

Η Δανία παραβίασε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέποντας στους παραγωγούς γαλακτοκομικών της να πουλάνε και να εξάγουν δικά τους λευκά τυριά ως «φέτα» εκτός της Ε.Ε., έκρινε το Ευρωδικαστήριο.

Η Κομισιόν, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, μήνυσε τη Δανία το 2019 επειδή απέτυχε να αποτρέψει ή να σταματήσει την παραβίαση του καθεστώτος προστασίας (ΠΟΠ) του ονόματος «φέτα». Το 2002, η φέτα έγινε προστατευόμενο προϊόν, κάτι που σημαίνει ότι μόνο το τυρί που παρασκευάζεται στην Ελλάδα μπορεί να πωλείται με αυτή την ονομασία.

Η Δανία αντέτεινε, από την πλευρά της, ότι ο κανονισμός έχει εφαρμογή μόνο στα προϊόντα που  πωλούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν καλύπτει τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Παραδέχεται, συνεπώς, ότι η ίδια ουδέποτε έλαβε μέτρα για να προλάβει ή να θέσει τέρμα στη χρήση της ονομασίας «φέτα» από τους εγχώριους  παραγωγούς στις περιπτώσεις που τα προϊόντα τους προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες, κάτι το οποίο το Ευρωδικαστήριο έκρινε ότι είναι παράνομο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News