Business & Finance Σάββατο 9/07/2022, 00:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Αμετάβλητη στο ΒΒ η αξιολόγηση της Ελλάδας – Χωρίς αλλαγή και το outlook

Fitch: Αμετάβλητη στο ΒΒ η αξιολόγηση της Ελλάδας – Χωρίς αλλαγή και το outlook

Ο οίκος Fitch άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση ΒΒ, όπως επίσης και την προοπτική της, διατηρώντας την θετική.

Η Fitch επισημαίνει ότι η μακροοικονομική προοπτική της χώρας μας έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα εξαρτάται από την Ρωσία για το 40% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της και είναι ευάλωτη σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών και πιθανή διακοπής της προσφοράς ενέργειας. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, η θετική προοπτική αντανακλά τη συνεχιζόμενη αναμενόμενη μείωση του χρέους του δημόσιου τομέα, παρά την απότομη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων φέτος. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε από περίπου 1,3% στο τέλος του 2021 σε μέσο όρο περίπου 4% τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο, ο λόγος τόκων προς έσοδα αναμένεται να αυξηθεί συγκρατημένα (στο 6% το 2024) και να παραμείνει πολύ κάτω από τη διάμεσο των χωρών που βρίσκονται στη βαθμίδα «ΒΒ» (που προβλέπεται στο 10% το 2024). Η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους είναι από τις μεγαλύτερες από κάθε άλλο κράτος, περίπου 20 έτη. Επιπλέον, το χρέος είναι ως επί το πλείστον σταθερού επιτοκίου, περιορίζοντας τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων της αγοράς.

Επίσης, η Ελλάδα έχει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα που ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο των χωρών που είναι στις βαθμίδες “ΒΒ” και “BBB”, ενώ οι δείκτες διακυβέρνησης και ανθρώπινης ανάπτυξης είναι από τους υψηλότερους των ομολόγων της που βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτά τα πλεονεκτήματα έρχονται σε αντίθεση με τα ακόμη πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και τα πολύ μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, σημειώνει ο οίκος. Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν τη συνεχή αναμενόμενη μείωση του χρέους του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο του ακόμη χαμηλού μέσου κόστους δανεισμού, παρά την απότομη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων φέτος. Οι ελληνικές τράπεζες, τονίζεται στην έκθεση, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, μειώνοντας σημαντικά το επίπεδο των μη NPLs στον τραπεζικό κλάδο.

Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε στο 193,3% έως το τέλος του 2021 και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 171,6% έως το 2024, λόγω της βελτίωσης των πρωτογενών ισοζυγίων και της ευνοϊκής δυναμικής της ανάπτυξης και τους κόστους των τόκων. Παρά τη μείωση αυτή, ο δείκτης χρέους το 2024 εξακολουθεί να προβλέπεται ότι θα είναι μεταξύ των υψηλότερων των κρατών που αξιολογούνται από την Fitch και πάνω από το τριπλάσιο του μέσου όρου των χωρών στην βαθμίδα “BB”.

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale: Η Ελλάδα σε συμπληγάδες – Τι θα κάνει απόψε η Fitch

ING: Βλέπει ανάπτυξη 4,2% στην Ελλάδα φέτος – Δεν έρχεται κρίση

BNP Paribas: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια το επίκεντρο των φόβων στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News