Business & Finance Δευτέρα 14/02/2022, 22:03
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: H πορεία μείωσης του χρέους της Ελλάδας υποστηρίζει το θετικό outlook

Fitch: H πορεία μείωσης του χρέους της Ελλάδας υποστηρίζει το θετικό outlook

Η αναθεώρηση του outlook της Ελλάδας σε θετικό αντανακλά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και το μειούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα που υποστηρίζει μια ταχύτερη από την αναμενόμενη πτώση του δημοσίου χρέους, εν μέσω αυξανόμενου αλλά ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού (η απόδοση του 10ετούς την περίοδο 2015 έως 2019 κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 6,25%), όπως σημειώνει ο οίκος Fitch σε ανάλυσή του. 

Οι βασικές προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ στο 179,5% το 2025 και στο 155% το 2031 απο το ζενίθ του 207% μετά την πανδημία. 

Επίσης, ενώ ο οίκος προηγουμένως εκτιμούσε πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFNs) για την Ελλάδα θα κορυφώνονταν το 2023 και θα παρέμεναν κάτω από το 15% του ΑΕΠ, οι αναθεωρημένες προβλέψεις του δείχνουν πλέον χαμηλότερες GFNs για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (σωρευτικά 4,5% του ΑΕΠ). 

Αυτή η αναθεώρηση αντανακλά επίσης την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και τις προπληρωμές για το 2022 και το 2023 στις δόσεις του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδα (Greek Loan Facility), αντίστοιχο με το 3,8% του προβλεπόμενου ΑΕΠ. Ο οίκος εκτιμά ότι το ήμισυ αυτών των αποπληρωμών θα συμβάλει στη μείωση του χρέους. «Περιμένουμε σταθερότερη μείωση του χρέους, συνεπώς ο λόγος του χρέους προβλέπεται στο 185,3% το 2023 από 185,8% προηγουμένως. 

Ο οίκος σημειώνει ακόμα ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε απότομα λόγω της πανδημίας και ο λόγος χρέους/ΑΕΠ είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των κρατών που αξιολογεί και περίπου 3,5 φορές το μέσο στην αξιολόγηση «BB». 

Η Fitch αναφέρει ότι υπάρχουν παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει, το μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας είναι σημαντικό (γύρω στο 18% του ΑΠΕ στα τέλη του 2021), ενώ οι ευνοϊκοί όροι σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους έχουν ως αποτέλεσμα το κόστος εξυπηρέτησης να είναι χαμηλό και οι προγραμματισμένες αποπληρωμές διαχειρίσιμες. Επιπλέον, ο μέσος χρόνος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους είναι μεταξύ των μεγαλύτερων μεταξύ των κρατών, στα 20,5 χρόνια.

Το γεγονός αυτό θα μειώσει τον αντίκτυπο από τις αυξανόμενες αποδόσεις. Ο οίκος σημειώνει ότι οι προβλέψεις του για την εξυπηρέτηση του χρέους για τα επόμενα δύο χρόνια χρόνια δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά προς το χαμηλότερο όριο της αξιολόγησης «BB» και αντιμετωπίζει χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης χρέους σε σχέση με την Ιταλία (BBB). 

Τέλος, τονίζει ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ ήταν μια σημαντική πηγή χρηματοοικονομικής ευελιξίας

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πειραιώς: Ανησυχία για την άνοδο των ελληνικών spreads – Ποιά είναι η δίκαιη τιμή

Στο δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας: Καμπανάκι από αξιωματούχους και αγορές κατά της χαλάρωσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News