ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπριντ για διαγωνισμούς ψηφιακών έργων 450 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι 

Σπριντ για διαγωνισμούς ψηφιακών έργων 450 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι 

Χωρίς διάλλειμα για θερινές διακοπές προχωρά το πρόγραμμα διαγωνισμών για τα ψηφιακά έργα του Δημοσίου, καθώς μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να βγουν στον αέρα διαγωνισμοί ύψους περίπου 453 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους ο προγραμματισμός της Κοινωνίας της Πληροφορίας προβλέπει διαγωνισμούς για ψηφιακά έργα 1,4 δισ. ευρώ. 

Πρώτος στόχος είναι να βγουν ως τον Σεπτέμβριο τα πιο μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία έχουν και τα πιο απαιτητικά χρονοδιαγράμματα. Για αυτό το λόγο εξάλλου ετοιμάζεται και διαγωνισμός, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, για τη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο με συμβούλους που θα ενισχύσουν την Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) στην προετοιμασία των διαγωνισμών. 

Στη χθεσινή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20+1 ετών λειτουργίας της ΚτΠ, τόσο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σταύρος Ασθενίδης, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την έγκαιρη υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. 
Πάντως, δεν αποκλείονται και επιπλέον παρεμβάσεις για να «βγει» το απαιτητικό πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις με συντμήσεις χρόνων ειδικά για τα ψηφιακά έργα. Μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης, ο κ. Ασθενίδης σημείωσε πως έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Μέγαρο Μαξίμου για την απλοποίηση και σύντμηση των χρόνων ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. 

Τα επόμενα έργα 

Mέχρι τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να προκηρυχθεί το CRMS, που αφορά στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ. Σύντομα εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, προϋπολογισμού 119,2 εκατ. ευρώ, την επέκταση της Τηλεϊατρικής, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, το HybridGovernmentCloud, ύψους 117,8 εκατ. ευρώ, και η κεντρική Επιχειρηματική Νοημοσύνη (ΒΙ), ύψους 23 εκατ. ευρώ. Το σημαντικό έργο της ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης, ύψους 97,8 εκατ. ευρώ, το πιθανότερο είναι να φτάσει ως τον Σεπτέμβριο. 

Η ΚτΠ τρέχει έργα, ύψους 2,9 δισ. ευρώ, σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης, ενώ υλοποιούνται 96 συμβάσεις, προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρούν 114 προγραμματικές συμφωνίες των 4,55 δισ. ευρώ. 

Επί του παρόντος, έργα, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, όπως το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ ύψους 620 εκατ. ευρώ, οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης για τα Δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, ύψους 21,08 εκατ. ευρώ, το σύστημα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού του Δημοσίου ύψους 12,4 εκατ. ευρώ και το GOV ERP, ύψου 36,06 εκατ. ευρώ. Ακόμη η ΚτΠ υλοποιεί και τις πλατφόρμες επιδότησης όπως το Fuel Pass, Power Pass και Tourism4All.

«Πετύχαμε πολλά, θέλουμε περισσότερα. Αυτό νομίζω ότι εκφράζει την επιθυμία μας για τη μετεξέλιξη της ΚτΠ από βασικός εκτελεστικός βραχίονας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κεντρικό κόμβο για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων που ενδυναμώνουν την ψηφιακή σχέση του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση και που προωθούν δυναμικά τη χώρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση», ανέφερε κατά το κλείσιμο της χθεσινής εκδήλωσης ο κ. Ασθενίδης, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News