ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Ώρα υπογραφών για τη Διπλή Ανάπλαση – Ώθηση για το τοπικό real estate

Τις επόμενες ημέρες οι υπογραφές. Τι αναφέρουν στο MR επιχειρηματίες της περιοχής

Ώρα υπογραφών για τη Διπλή Ανάπλαση – Ώθηση για το τοπικό real estate

Τις επόμενες ημέρες, με χρονικό ορόσημο τις αρχές του Μαΐου, αναμένεται να λάβει χώρα, σε ειδική τελετή, η διαδικασία των υπογραφών τριών συμβάσεων που αφορούν τη Διπλή Ανάπλαση και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η πρώτη εξ αυτών θα συναφθεί μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της ΠΑΕ Π.Α.Ο. και αφορά τα έργα στο Βοτανικό και την Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η δεύτερη σχετίζεται με την παραχώρηση εμπορικών χρήσεων γηπέδου και είναι μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΠΑΕ Π.Α.Ο. και η τρίτη προβλέπει την υλοποίηση του προγράμματος μεταξύ Δήμου Αθηναίων, ΑΕΠ Ελαιώνα και Ερασιτέχνη ΠΑΟ.

Ο δρόμος άνοιξε ύστερα από την υπερψήφιση από τα μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού του έργου της Διπλής Ανάπλασης και της κατασκευής του νέου γηπέδου στο Βοτανικό, με το έργο να μην αναμένουν μόνο οι φίλαθλοι αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. 

Οι υπογραφές θα οδηγήσουν στην προκήρυξη του διαγωνισμού με αντικείμενο την κατασκευή του γηπέδου, έργο για το οποίο έχουν προϋπολογιστεί 115 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Στο μεσοδιάστημα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου με 115 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το ποσό που έχει εγγραφεί, για τυπικούς λόγους, στο ΠΔΕ, αλλά θα προέλθει από την Κομισιόν.  

Στόχος είναι σε ορίζοντα 12 μηνών να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος, η τεχνική εταιρεία που θα κατασκευάσει το νέο-ώριμο μελετητικα- γήπεδο του Παναθηναϊκού. Έχει δηλαδή, ολοκληρωθεί η εκπόνηση της μελέτης των εγκαταστάσεων και αυτή για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις που τελεί υπό έγκριση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Εκκρεμεί μόνο η ολοκλήρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Νωρίτερα, ενδεχομένως το Φθινόπωρο στην έκταση αναμένεται να υπάρξει κινητικότητα λόγω των κατασκευαστικών εργασιών για την υλοποίηση των υποδομών των τμημάτων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, που θα αναλάβει η ΑΕΠ Ελαιώνα.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου κίνηση 131 πολιτών προσέφυγε στο ΣτΕ, καταφέρνοντας να «παγώσει» τις εργασίες κατασκευής του εμπορικού κέντρου της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, το project είναι θωρακισμένο έναντι πιθανών προσφυγών στη δικαιοσύνη. Ο νομοθετικές ρυθμίσεις για τη Διπλή Ανάπλαση έχουν ήδη κριθεί από το ΣτΕ.

Ώθηση στη αγορά ακινήτων

Μπορεί η Διπλή Ανάπλαση να βρίσκεται ακόμη στα σχέδια, όμως, έχει δημιουργήσει, ήδη, ώθηση τόσο στο Βοτανικό-Ελαιώνα, μία, εν πολλοίς, υποβαθμισμένη συνοικία της δυτικής Αθήνας, που περικλείεται από τις οδούς Ορφέως, Αγίας Άννης, και Αγίου Πολυκάρπου.

Επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης αναφέρουν στο Moneyreview.gr ότι προσβλέπουν στην άντληση οφελών από την αστική ανάπλαση στην «μαύρη τρύπα» της Αθήνας. Ενδεικτικό των υψηλών προσδοκιών του έργου είναι το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες που μίλησαν στο MR δραστηριοποιούνται στο τμήμα του Βοτανικού που έχει «εξυγιανθεί» και γειτνιάζει με το σταθμό του μετρό Κεραμεικός (έξοδος Κωνσταντινουπόλεως).

Εκτός όμως, από τα εμπορικά ακίνητα, η ώθηση λόγω Διπλής Ανάπλασης στην αγορά κατοικίας κυρίως στις συνοικίες που βρίσκονται όπισθεν και σε κοντινή απόσταση της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, είναι, ήδη, σημαντική. Εκτός από τα νέα κτήρια κατοικιών που αναπτύσσονται, το τελευταίο διάστημα πολλές από τις μονοκατοικίες της παλιάς Αθήνας κατεδαφίζονται. Στη θέση τους σχεδιάζονται πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News