Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 13:09
BUSINESS & FINANCE

«Πράσινο φως» για την ανάπλαση στον Βοτανικό – Πώς θα είναι το γήπεδο του ΠΑΟ

«Πράσινο φως» για την ανάπλαση στον Βοτανικό – Πώς θα είναι το γήπεδο του ΠΑΟ

«Πράσινο φως» για τη διπλή ανάπλαση και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό έδωσαν με ψηφοφορία τους χτες τα μέλη του Ερασιτεχνικού Παναθηναϊκού, υπερψηφίζοντας τη σχετική πρόταση σε ποσοστό 68,5%.

Ο χώρος του παλιού γηπέδου της ιστορικής ομάδας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, καθώς και ο χώρος γύρω από το νέο γήπεδο στον Βοτανικό θα μετατραπούν σε δύο σύγχρονους πόλους αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών.

H μεγάλη αστική παρέμβαση προβλέπει:

  • Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού Μουσείου και υπόγειου πάρκινγκ
  • Στον Βοτανικό δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA / UEFA 4 αστέρων, αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού́, αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αθηναίων, χώρων πρασίνου και αστικών υποδομών.

«Πράσινο φως» για την ανάπλαση στον Βοτανικό – Πώς θα είναι το γήπεδο του ΠΑΟ-1

Πώς θα είναι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Ο Δήμος αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης του Γηπέδου (εξασφάλιση χρηματοδότησης, συμβολή στην έκδοση απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, δημοπράτηση του έργου).

Μέσω της σύμβασης, ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί́ στον Ερασιτέχνη Π.Α.Ο. τη χρήση του Γηπέδου  (με όλα τα παραρτήματά του και τα δικαιώματα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός αυτού́ για 99 χρόνια από́ την ολοκλήρωση της κατασκευής του).  Σημειώνεται ότι η παραχώρηση αυτή δεν περιλαμβάνει τις εμπορικές χρήσεις του Γηπέδου (εστιατόρια, κυλικεία, σουίτες και κάθε άλλο χώρο αναψυχής που δε φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες).

«Πράσινο φως» για την ανάπλαση στον Βοτανικό – Πώς θα είναι το γήπεδο του ΠΑΟ-2

Ένα ποσοστό 15% επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου θα καταβάλλεται στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ για 49 έτη. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να παραταθεί με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμοδίου για τον Αθλητισμό Υπουργού.

Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού σε αριθμούς:

  • Έως 40.000 θέσεις θεατών
  • 1.300 θέσεις σε σουίτες
  • 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ
  • 7 εμπορικά καταστήματα

«Πράσινο φως» για την ανάπλαση στον Βοτανικό – Πώς θα είναι το γήπεδο του ΠΑΟ-3

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημοπράτηση του Γηπέδου

Οι μελέτες του Γηπέδου, έχουν συνταχθεί́ από́ την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και έχουν παραδοθεί́ στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Βάσει αυτών συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του Ν. 4412/2016.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος κατασκευής του Γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, κοστολογείται στα 115.000.000€, ποσό το οποίο έχει εξασφαλιστεί από́ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ τα έργα που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του Γηπέδου, αλλά και των υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

«Πράσινο φως» για την ανάπλαση στον Βοτανικό – Πώς θα είναι το γήπεδο του ΠΑΟ-4

Συγκεκριμένα, η εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του Γηπέδου έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΟΜΕΔΙ) για έγκριση. Η μελέτη αυτή θα συνοδεύει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του Γηπέδου από́ το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δεδομένου του ότι το Γήπεδο έχει οικοδομική άδεια, με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων «ανοίγει» ο δρόμος για τη δημοπράτησή του. 

Υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις

Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί́ στον Π.Α.Ο. τη χρήση της οικείας έκτασης, καθώς και των αθλητικών εγκαταστάσεων και λοιπών χώρων (συνολικής έκτασης 7.500 τμ) που θα ανεγερθούν εκεί́ για 99 χρόνια από́ την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, καθώς και το δικαίωμα της ονοματοδοσίας τους.

«Πράσινο φως» για την ανάπλαση στον Βοτανικό – Πώς θα είναι το γήπεδο του ΠΑΟ-5

Οι εκταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Κεντρική αρένα 3.100 θέσεων για βόλεϊ, μπάσκετ, futsal, μπάσκετ με αμαξίδιο, χάντμπολ, ενόργανη γυμναστική.
  • Ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, με στέγαστρο 500 θέσεων για κολύμβηση, καταδύσεις και υδατοσφαίριση.
  • Προπονητήριο αθλοπαιδιών 200 θέσεων με χρήσεις αμφιθεάτρου και αίθουσας εκδηλώσεων.
  • Υπόγειο πάρκινγκ 125 θέσεων.
  • Γραφεία Συλλόγου, μπουτίκ, καφέ, εστιατόριο.
  • Προπονητήρια για ατομικά αγωνίσματα.
  • Άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία, ξιφασκία, επιτραπέζια αντισφαίριση, τοξοβολία, σκοποβολή, προπονητήριο ΑμεΑ, γυμναστήρια ενδυνάμωσης.

Τι θα γίνει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου γηπέδου και των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Βοτανικό, καθώς και την έναρξη της λειτουργικής χρήσης τους, ο Π.Α.Ο. αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει από́ τους χώρους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να τους παραδώσει στον Δήμο Αθηναίων.

Το πλάνο για τα έργα περιλαμβάνει: 

  1. Κατεδάφιση υφισταμένων αθλητικών εγκαταστάσεων (η άδεια κατεδάφισης εκδίδεται άμεσα και έχει 10ετή ισχύ).
  2. Αθλητικό́ Μουσείο – Εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης 680 τ.μ. για τον Π.Α.Ο.
  3. Σε περίπτωση κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης, ο Δήμος Αθηναίων θα έχει την υποχρέωση να παραχωρήσει στον Π.Α.Ο. το δικαίωμα χρήσης 15 υπόγειων θέσεων στάθμευσης για 99 χρόνια (άνευ ανταλλάγματος).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βοτανικός: D-day για την διπλή ανάπλαση – Σήμερα ψηφίζει ο Ερασιτέχνης ΠΑΟ

Μπακογιάννης: «Ο Βοτανικός θα είναι το σπίτι του Παναθηναϊκού για πάντα»

Γιατί ο Βοτανικός αποτελεί το νέο hot spot της αγοράς ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News