Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 12:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα Μάκρη όπως Νίκαια: Οι περιοχές με τα φθηνότερα και τα ακριβότερα ενοίκια

Νέα Μάκρη όπως Νίκαια: Οι περιοχές με τα φθηνότερα και τα ακριβότερα ενοίκια

Το ιστορικό κέντρο, η Βουλιαγμένη, η περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού, το Παλαιό Ψυχικό, το Νέο Ψυχικό και η Φιλοθέη είναι μεταξύ των ακριβότερων περιοχών της Αττικής για τους ενοικιαστές, ενώ στη λίστα με τις περιοχές όπου εντοπίζονται τα ακριβότερα ενοίκια συγκαταλέγεται και το Ελληνικό. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας έλαβαν χώρα στα Βόρεια (11,1%) και Ανατολικά Προάστια της Αθήνας (9,3%), στην υπόλοιπη Αττική (9,3%), και στους νομούς Χανίων (7%) και Φθιώτιδας (6,8%).

Eνδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να νοικιάσει μία κατοικία με την ίδια τιμή στη Νέα Μάκρη και στη Νίκαια, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Spitogatos.  

Νέα Μάκρη όπως Νίκαια: Οι περιοχές με τα φθηνότερα και τα ακριβότερα ενοίκια-1

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης εντοπίζονται ξανά εκτός αστικών κέντρων, υπογραμμίζοντας την τάση αποκέντρωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης εντοπίζεται στις Αχαρνές (17,8%), στη Φιλοθέη (17,7%), στο Νέο Ψυχικό (16,9%), στη Νέα Μάκρη (16,8%) και στην Αρτέμιδα (16,5%).

Νέα Μάκρη όπως Νίκαια: Οι περιοχές με τα φθηνότερα και τα ακριβότερα ενοίκια-2

Στη Θεσσαλονίκη, οι ακριβότερες περιοχές είναι, πέραν του κέντρου της πόλης, η Πυλαία, η Ανάληψη – Μπότσαρη – Νέα Παραλία, η Άνω Πόλη και οι περιοχές Βούλγαρη – Ντεπώ – Μαρτίου και Βαρδάρης – Λαχανόκηποι. Στις οικονομικότερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας, εντοπίζονται ο Χορτιάτης, το Ωραιόκαστρο, ο Δήμος Μίκρας, η Πολίχνη και οι Συκιές. 

Ο δείκτης τιμών του Spitogatos (SPI) που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών, έδειξε αυξήσεις στις τιμές κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση το α’ τρίμηνο του 2022. 

Άνοδος σε τιμές πώλησης και ενοίκια το α΄ τρίμηνο

«Με ελάχιστες εξαιρέσεις, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 συνεχίστηκε η έντονα ανοδική πορεία των ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης πανελλαδικά. Στις ιστοσελίδες του δικτύου μας είδαμε περισσότερες αγγελίες, περισσότερους ενεργούς χρήστες και πολύ περισσότερα αιτήματα ενδιαφέροντος σε σχέση με πέρσι», σημείωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos.         

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών για το 1o τρίμηνο του 2022 – σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2021 –  σημειώθηκαν στον Νομό Λάρισας (13,7%), Τρικάλων (7,7%) και Λευκάδας (7,5%), και στα Νότια Προάστια της Αθήνας (7,0%). 

Αττική

Η πορεία των ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην Αττική οδηγεί τη γενικότερη αυξητική τάση. Ενδεικτικά, οι περιοχές του λεκανοπεδίου στις οποίες καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατά το α’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους είναι το Νέο Φάληρο (27,6%), η περιοχή Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά (18,2%), τα Ιλίσια (16,9%) και οι περιοχές Βριλήσσια (16,6%) και Σεπόλια-Λόφος Σκουζέ (16%).

Νέα Μάκρη όπως Νίκαια: Οι περιοχές με τα φθηνότερα και τα ακριβότερα ενοίκια-3

Όσον αφορά στις μειώσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης, αυτές καταγράφονται σε περιοχές του Πειραιά όπως το Πέραμα (-8,5%) αλλά και της Ανατολικής Αττικής όπως η Παιανία (-3,6%). Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες μειώσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης εντοπίζονται σε Κορωπί (-4,3%) και Αττική (-3%).  

«Το real estate έχει συνήθως μια υστέρηση στην αντίδρασή του και στη δημιουργία νέων ισορροπιών, οπότε η ενεργειακή κρίση και η γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο δεν έχουν αφήσει κάποιο αρνητικό αποτύπωμα στα δεδομένα των ιστοσελίδων του δικτύου μας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Προσωπική μου εκτίμηση ωστόσο, είναι ότι λόγω του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος, των αυξημένων κοινοχρήστων κλπ, θα επιβραδυνθεί η αυξητική πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα, ξεκινώντας από τις τιμές των ενοικίων», πρόσθεσε ο κ. Μελαχροινός. 

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας το α’ τρίμηνο του 2022 ήταν, μεταξύ άλλων, η Καλαμαριά, η περιοχή του κέντρου και το Πανόραμα -στοιχείο το οποίο δεν προκαλεί εντύπωση καθώς πρόκειται για περιοχές που παραδοσιακά ανήκουν στις ακριβότερες τις συμπρωτεύουσας, η περιοχή Ανάληψη – Μπότσαρη – Νέα Παραλία, η Πυλαία και η Τούμπα. Ως προς την αγορά κατοικίας, οι οικονομικότερες περιοχές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Καλλιθέα, τη Χαλκηδόνα, τον Άγιο Αθανάσιο, τον Λαγκαδά και τα Μυγδόνια. 

Νέα Μάκρη όπως Νίκαια: Οι περιοχές με τα φθηνότερα και τα ακριβότερα ενοίκια-4

Διαβάστε επίσης: 

Οι ανατιμήσεις «πάγωσαν» την αγορά ακινήτων: Οι τάσεις και οι προβλέψεις

Δ. Μελαχροινός (Spitogatos): Πιθανή μια διόρθωση στις τιμές των κατοικιών

Ακίνητα: Γιατί το ενεργειακό κόστος δεν θα ανακόψει την άνοδο της αγοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News