Business & Finance Δευτέρα 28/03/2022, 12:11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέος: Πράσινο φως από ESM και EFSF για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Χρέος: Πράσινο φως από ESM και EFSF για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που είχαν απομείνει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς και την προπληρωμή μέρους των διμερών δανείων στο πλαίσιο του πρώτου ελληνικού πακέτου διάσωσης, έδωσαν σήμερα τα διοικητικά συμβούλια του European Stability Mechanism (ESM) και του European Financial Stability Facility (EFSF).

Οι όροι των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τον ESM και τον EFSF προβλέπουν πως όταν η Αθήνα αποπληρώνει πρόωρα άλλους πιστωτές, ένα αναλογικά αντίστοιχο ποσό της οικονομικής βοήθειας που έδωσαν οι δύο οργανισμοί γίνεται άμεσα απαιτητό. Με τα waiver που έδωσαν σήμερα ο ESM και ο EFSF,  η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποπληρώσει πρόωρα αυτά τα δάνεια.

«Η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα που είχαν απομείνει, καθώς και η προπληρωμή ενός μέρους των διμερών δανείων, στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές για την οικονομική θέση της Ελλάδας. Θα έχει επίσης θετική επίδραση  στο προφίλ δημοσίου χρέους της Ελλάδας και θα εξοικονομήσει χρήματα για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Αυτές είναι ευπρόσδεκτες εξελίξεις για τον ESM και τον EFSF, που κατέχουν περίπου το μισό από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την Ελλάδα για να στηρίξουμε τις προσπάθειες που ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξή της, κάτι που αποτελεί το κλειδί για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESM και CEO  του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα θα αποπληρώσει 1,86 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και θα κάνει τώρα πληρωμές ύψους 2,65 δισ. ευρώ που κανονικά έπρεπε να γίνουν το 2023, στο πλαίσιο των διμερών δανείων διάσωσης που συμφωνήθηκαν στο πρώτο πακέτο, τον Μάιο του 2010.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News