Business & Finance Τρίτη 22/02/2022, 11:33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM/EFSF: Και νέο μέτρο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

ESM/EFSF: Και νέο μέτρο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Να μειώσει στο μηδέν το περιθώριο αύξησης του επιτοκίου για τα  δάνεια διάσωσης που έχει λάβει η Ελλάδα, για την περίοδο από 17 Ιουνίου 2021 έως 1η Ιανουαρίου 2022 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που έχουν συμφωνηθεί. Το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου, που είναι η έκτη κατά σειρά, ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μεταβίβασε στην Ελλάδα ποσού ύψους 644,42 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το κέρδος από τα ελληνικά ομόλογα που αποκτήθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων SMP και ANFA.

«Η Ελλάδα συνέχισε την πρόοδό της στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις γεμάτες προκλήσεις συνθήκες της πανδημίας του Covid-19. Η κυβέρνηση εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας χρηματοοικονομικής διαχείρισης, υιοθέτησε μέτρα αντι-τραστ στον ενεργειακό κλάδο και απλοποίησε την αδειοδότηση επενδύσεων. Επιπλέον. Πέτυχε καλή πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις και τη διακυβέρνηση κρατικών επιχειρήσεων, το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεώρησαν ότι η Ελλάδα έκανε επαρκή πρόοδο προ τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που έχουν δεθεί με τις δεσμεύσεις αυτές», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ESM και CEO του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η Ελλάδα έχει ανακάμψει γρήγορα από την πανδημική κρίση του 2021, ανακτώντας όλες τις οικονομικές απώλειες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Οι προοπτικές για φέτος και τη συνέχεια είναι ενθαρρυντικές, με τη βοήθεια του θετικού αναπτυξιακού momentum και της ώθησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παρόλα αυτά, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό, τονίζοντας την ανάγκη επιστροφής σε μία ισχυρή δημοσιονομική θέση, όπως στην περίοδο πριν από την πανδημία. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν για να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου και να μειωθούν οι οφειλές του κράτους», συνέχισε.

Σημειώνεται ότι η συνολική αξία όλων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που έχουν αποφασιστεί, ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News