Business & Finance Πέμπτη 3/02/2022, 16:27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός 2 μηνών η πρόωρη αποπληρωμή ομολόγων 7 δισ. ευρώ

Εντός 2 μηνών η πρόωρη αποπληρωμή ομολόγων 7 δισ. ευρώ

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να γίνει η πρόωρη αποπληρωμή ομολόγων, αξίας περίπου 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν διακρατικά δάνεια του πρώτου μνημονίου διάσωσης.  

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, το οικονομικό επιτελείο θέλει να αποπληρώσει νωρίτερα τα συγκεκριμένα ομόλογα, σε μια προσπάθεια να στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές και να κερδίσει την εύνοια των οίκων αξιολόγησης. 

Άλλωστε, βασικό στόχο της χώρας αποτελεί η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, από την οποία απέχουμε τώρα δύο «σκαλοπάτια», προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να γίνουν εκ νέου αποδεκτά στο «κανονικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΑΡ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόωρη αποπληρωμή αφορά τις δόσεις του 2022 και του 2023, οι οποίες εκτιμώνται σε 5,3 δισ. ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο δίμηνο προγραμματίζεται και η πρόωρη αποπληρωμή των εναπομεινάντων ομολόγων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους 1,7 δισ. ευρώ. 

«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή στους επόμενους δύο μήνες. Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Θα δώσει επίσης ένα σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής» δήλωσαν στο Reuters ανώνυμες πηγές.

Πέραν της συμβολικής σημασίας αυτών των κινήσεων, η οποία αφορά την αξιοπιστία της χώρας και το κλείσιμο των υποχρεώσεων προς το Ταμείο, οι πρόωρες αποπληρωμές έχουν και ένα διττό όφελος για την ελληνική οικονομία.  

  • Η Αθήνα θα γλιτώσει περί τα 75 με 80 εκατομμύρια ευρώ από την πρόωρη καταβολή (35 έως 40 εκατ. ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ και 40 εκατ. ευρώ από τα δάνεια της Ε.Ε.)  
  • Τα παραπάνω ομόλογα θα έπρεπε να αποπληρωθούν κανονικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με προσφυγή και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, στις οποίες αναμένεται αύξηση της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας, εν μέσω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης των κεντρικών τραπεζών.  

Ποια ομόλογα πληρώνουμε πρόωρα 

Τα ομόλογα προς το ΔΝΤ είναι τα τελευταία που πρέπει να πληρωθούν προς τον διεθνή οργανισμό. Σύμφωνα με τον αρχικό υπολογισμό, το συγκεκριμένο ποσό θα έπρεπε να εξοφληθεί την περίοδο 2022 – 2024. Το όφελος από την πρόωρη πληρωμή εκτιμάται σε 35 έως 40 εκατ. ευρώ.  

Τον Μάρτιο, παράλληλα, αναμένεται και η εξόφληση 5,3 δισ. ευρώ, η οποία αφορά τα διμερή δάνεια που έλαβε η Ελλάδα τον Μάιο του 2010, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου βοήθειας. Πρόκειται για ομόλογα, τα οποία κανονικά έληγαν μέσα στο 2022 – 2023.  

Το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων δανείων -φέρουν την ονομασία Greek Loan Facility (GLF)- ανέρχεται σε 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων προς εξόφληση απομένουν 53 δισ. ευρώ, με ημερομηνία λήξης το 2041.  

Η εξοικονόμηση από την πρόωρη αποπληρωμή των 5,3 δισ. ευρώ εκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν έχουν χαιρετίσει την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε αυτές τις πρόωρες εξοφλήσεις, συμφωνώντας ότι αποτελούν δείγμα ενίσχυσης της φερεγγυότητας και προόδου της οικονομίας.  

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Τον Μάρτιο οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων

DZ Bank: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα τώρα – Αλλαγή στρατηγικής το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News