Business & Finance Παρασκευή 15/10/2021, 18:48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δύο δόσεων του μνημονίου

Το σχέδιο για τις δόσεις του 2022 και του 2023

ΥΠΟΙΚ: Σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δύο δόσεων του μνημονίου

Σε πρόωρη αποπληρωμή δύο δόσεων των δανείων του πρώτου μνημονίου αναμένεται να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο, σε μια προσπάθεια να επισπεύσει τη μείωση του δημόσιου χρέους αλλά και να στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προπληρώσει τις δόσεις του 2022 και του 2023, οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: DZ Bank: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα τώρα – Αλλαγή στρατηγικής το 2022

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη με γνώμονα το πολύ υψηλό ταμειακό απόθεμα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία των εσόδων, παρά την πανδημική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει αποπληρώσει πρόωρα και το μεγαλύτερο μέρος των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς έχει καταβάλει δύο δόσεις των 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απομένει η καταβολή λιγότερων από 2 δισ. ευρώ.

Απώτερη επιδίωξη των παραπάνω κινήσεων είναι η πίεση προς τους οίκους αξιολόγησης για ταχύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την απευθείας αγορά ελληνικών ομολόγων, μέσω του παραδοσιακού προγράμματος APP.

Διαβάστε επίσης: Ελληνικό χρέος: Προς το παρόν βιώσιμο

Αυτή την στιγμή, η αγορά των ελληνικών ομολόγων λαμβάνει χώρα μόνο μέσω του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP), το οποίο δεν προβλέπει τον όρο της υποχρεωτικής αγοράς ομολόγων με επενδυτική βαθμίδα.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, θα καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023 ή στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του 2022.

Οι προβλέψεις για το χρέος

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στα 350 δισ. ευρώ ή αλλιώς στο 197,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021, καταγράφοντας σημαντική πτώση σε σχέση με το 2020 (341 δισ. ευρώ ή 205,6% του ΑΕΠ).

Ακόμη υψηλότερη θα είναι η μείωση το 2022, με το δημόσιο χρέος να υποχωρεί στο 190,4% του ΑΕΠ, παρότι σε απόλυτους αριθμούς θα σημειώσει μικρή άνοδο στα 355 δισ. ευρώ.

Σωρευτικά, επομένως, μέσα στη διετία 2021 – 2022 το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα περιοριστεί κατά 15,2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από το 205,6% σε 190,4%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News