Business & Finance Σάββατο 6/11/2021, 07:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα και οι αγορές: Πόσα θα αντλήσει το 2022 – Η στρατηγική ΥΠΟΙΚ και ΟΔΔΗΧ  

Η Ελλάδα και οι αγορές: Πόσα θα αντλήσει το 2022 – Η στρατηγική ΥΠΟΙΚ και ΟΔΔΗΧ  

Στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζει η Citi τα συνολικά κεφάλαια που αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το νέο έτος, μέσω των ομολογιακών εκδόσεων, μέγεθος αρκετά χαμηλότερο από τα 16 δισ. που έχει αντλήσει μέχρι στιγμή για φέτος (από τις εκδόσεις 30ετούς, 10ετούς, 5ετούς, τις επανεκδόσεις αλλά και το swap με τις τράπεζες). 

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές συνολικά έξι φορές κατά το νέο έτος, αν και εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες στις αγορές, εκ των οποίων η μία θα αφορά την έκδοση «πράσινου» κρατικού τίτλου (ανάλογη κίνηση αναμένεται και από την Πορτογαλία) για πρώτη φορά από τη μεριά του Ελληνικού Δημοσίου.  

Η πρώτη έξοδος αναμένεται τον Ιανουάριο μέσω έκδοσης 10ετούς τίτλου για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο ο ΟΔΔΗΧ μέσω της έκδοσης 5ετούς τίτλου αναμένεται να ζητήσει από τις αγορές 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Citi, το τέλος του PEPP, θα βρει την Ελλάδα με 6 δισ. ευρώ αντληθέντα κεφάλαια από τις αγορές, καθώς αναμένεται το reopening του 30ετούς τίτλου λήξης Ιανουαρίου 2052, για 1 δισ. ευρώ.  

Για το υπόλοιπο του 2022, ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει άλλες δύο εξόδους, σύμφωνα με τη Citi, με τη μία να υλοποιείται το Μάιο για 2 δισ. ευρώ, μέσω 10ετούς τίτλου και την άλλη τον Σεπτέμβριο μέσω 15ετούς ή 20ετούς τίτλου εκ νέου για 2 δισ. ευρώ. 

Eξάλλου, στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να γίνουν βήματα, τα οποία θα βελτιώσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για αυτό τον λόγο, το βλέμμα είναι στραμμένο στις αποπληρωμές -και όχι μόνο. 

Ο δρόμος των αποπληρωμών 

Πρόσφατα, η Fitch σημείωσε για την Ελλάδα ότι καταλυτικό ρόλο για την περαιτέρω αναβάθμιση της χώρας είναι το να «υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι «το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία», μια «συνθήκη» που φαίνεται να ικανοποιείται. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί το 2022 κατά 15,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, δηλαδή από 205,6% σε 190,4%. 

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο βρίσκονται οι αποπληρωμές και η εξόφληση μέρους των δανείων που έχει λάβει η χώρα, μια εξέλιξη που μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης. Μέσα στο 2022, εξάλλου, προβλέπεται η πλήρης εξόφληση των δανείων προς το ΔΝΤ, τα οποία ανέρχονται σε 1,817 δισ. ευρώ.

Στόχος η διατήρηση του «μαξιλαριού» των 40 δισ. ευρώ 

Διόλου τυχαία δεν θεωρείται, άλλωστε, η πρόσφατη παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος έθεσε ως στόχο τη διατήρηση των ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ. 

Η επίτευξη των παραπάνω θα γίνει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως: 

  • η τακτική πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, 
  • η προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010, 
  • η περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, 
  • η δημιουργία πλαισίου και η έκδοση «πράσινων» ή «βιώσιμης ανάπτυξης» ομολόγων. 

Συν τοις άλλοις, εντός του 2022 έχει τεθεί ο στόχος της εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, ενώ το υπουργείο έχει «κυκλώσει» το πρώτο εξάμηνο του 2023 για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την έξοδο από την κατηγορία «σκουπίδια» των οίκων αξιολόγησης. 

Το πρώτο «πράσινο» ομόλογο 

Σημειωτέον, το ελληνικό δημόσιο στο β’ εξάμηνο του επόμενου έτους σχεδιάζει να εκδώσει το πρώτο «πράσινο» ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν δράσεις και προγράμματα του Δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη 

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι συγκεκριμένα. Το πρώτο αφορά τη δημιουργία ενός πλαισίου ανάλογων εκδόσεων. Για αυτό τον λόγο, από τις αρχές του Ιουνίου, ο ΟΔΔΗΧ μαζί με το υπουργείο Οικονομικών τρέχουν τις σχετικές διαδικασίες. 

Τα «πράσινα» ομόλογα διέπονται από μια συγκεκριμένη και βασική ρήτρα. Οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για «πράσινα» έργα. Άρα το δεύτερο και το σημαντικότερο ίσως βήμα, είναι η εξεύρεση των κατάλληλων και ώριμων «πράσινων» έργων. Aυτή τη δεδομένη στιγμή τα περισσότερα «πράσινα» project που έχουν εκπονηθεί έχουν ενταχθεί είτε στο Ταμείο Ανάκαμψης είτε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.  

Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να σχεδιαστούν και να τρέξουν καινούρια project του Δημοσίου, τα οποία θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν μέσω μια έκδοσης ενός «πράσινου» ομολόγου που αποτελεί και το δύσκολο κομμάτι μιας «πράσινης» έκδοσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eλληνικό «πράσινο» ομόλογο – Οι δεσμεύσεις και τα έργα

Λαγκάρντ: «Όχι» σε αύξηση των επιτοκίων το 2022 – Νέα αποκλιμάκωση στα ομόλογα της Ελλάδας

Αναλυτές: Γιατί θα παραμείνουν χαμηλά τα spreads της περιφέρειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News