Business & Finance Παρασκευή 7/01/2022, 10:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει για όσους λαμβάνουν διπλή σύνταξη

Τι αλλάζει για όσους λαμβάνουν διπλή σύνταξη

Μειώσεις άμεσες και έμμεσες θα έχουν όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν περισσότερες από μία εθνικές συντάξεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Με βάση τον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) κάθε συνταξιούχος δικαιούται μια εθνική σύνταξη που ανέρχεται στα 384 ευρώ πλήρης, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής. Υπενθυμίζεται ότι η σύνταξη που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι αποτελείται από δύο τμήματα:

α) Την εθνική, που έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο ποσό στους συνταξιούχους ανεξαρτήτως αν έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης ή χαμηλές συντάξιμες αποδοχές και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από εισφορές,

β) την ανταποδοτική που υπολογίζεται βάσει των εισφορών που κατέβαλε στη διάρκεια του εργασιακού βίου του.

Ετσι, στον νόμο Κατρούγκαλου ρητά ορίζεται πως «σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη». Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται ανεξαρτήτως της προέλευσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δηλαδή ανεξαρτήτως εάν οι συντάξεις είναι εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση (όπως οι συντάξεις χηρείας) και σε οποιονδήποτε συνδυασμό σώρευσης (δύο συντάξεις ίδιας αιτίας ή σύνταξη γήρατος και αναπηρίας / σύνταξη γήρατος και θανάτου / σύνταξη αναπηρίας και θανάτου).

Παράδειγμα: Εστω ότι συνταξιούχος στις 12 Μαΐου 2016 (όταν εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου) λάμβανε μία σύνταξη από τη δική του ασφάλιση και μία σύνταξη χηρείας. Κατά την αναπροσαρμογή των συντάξεων, του χορηγήθηκαν δύο πλήρεις εθνικές συντάξεις, δύο ανταποδοτικές συντάξεις και προσωπική διαφορά. Με βάση τους κανόνες σώρευσης, κάθε συνταξιούχος, ανεξαρτήτως του πλήθους των δικαιωμάτων σε σύνταξη, δικαιούται κατ’ ανώτατο όριο ποσό εθνικής σύνταξης ύψους 384 ευρώ. Επομένως, το υπερβάλλον των 384 ευρώ ποσό εθνικής σύνταξης θα απεικονίζεται εφεξής ως προσωπική διαφορά και θα συνεχίσει να καταβάλλεται στον συνταξιούχο. Ωστόσο, θα υποστεί μια έμμεση μείωση καθώς δεν θα παίρνει αύξηση μέχρι να μηδενιστεί η προσωπική διαφορά.

Για συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη ή πήραν δεύτερη σύνταξη (π.χ. χηρείας) μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου καθορίζεται σαφώς πως δικαιούται μόνο μία εθνική σύνταξη. Αν κάποιος έπαιρνε δύο εθνικές συντάξεις η μία θα κοπεί.

Συντάξεις χηρείας

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας είναι ένα, και υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού συντάξεων που ελάμβανε ο θανών από τον e-ΕΦΚΑ. Ετσι, σε περίπτωση που ο θανών ελάμβανε δύο συντάξεις λόγω γήρατος (π.χ. μηχανικός του Δημοσίου, παλαιός ασφαλισμένος, ο οποίος λαμβάνει μία σύνταξη από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ και μία από το πρώην Δημόσιο) ή ελάμβανε μία σύνταξη γήρατος και μία σύνταξη αναπηρίας, τότε μεταβιβάζονται όλες στον δικαιούχο, ως ένα δικαίωμα.

Οι μειώσεις αφορούν δικαιούχους που εξασφάλισαν σύνταξη χηρείας μετά τη 12η Μαΐου 2016.

• Επιζών σύζυγος εργαζόμενος

Αν ο επιζών σύζυγος δεν είναι συνταξιούχος κατά τον θάνατο του συζύγου του, τότε κατά την πρώτη τριετία λαμβάνει το 70% του συνόλου της σύνταξης του θανόντος (εθνικής και ανταποδοτικής/ών). Μετά την πάροδο της τριετίας και εφόσον ο επιζών σύζυγος εργάζεται, τότε η σύνταξη λόγω θανάτου περικόπτεται κατά το ήμισυ, ανερχόμενη σε ποσοστό 35% της σύνταξης του θανόντος.

• Επιζών σύζυγος συνταξιούχος

Εφαρμόζονται οι κανόνες σώρευσης επί του μέρους της εθνικής σύνταξης, έτσι ώστε η καταβαλλόμενη εθνική σύνταξη να μην υπερβαίνει τα 384 ευρώ, από οποιαδήποτε αιτία. Ετσι, ο επιζών σύζυγος λαμβάνει κατά την πρώτη τριετία το 70% μόνο της ανταποδοτικής σύνταξης του θανόντος και από την εθνική σύνταξη αυτού λαμβάνει ποσό τέτοιο, ώστε αθροιζόμενο με τη δική του εθνική σύνταξη να φτάνει στα 384 ευρώ. Εάν ο επιζών σύζυγος λαμβάνει ήδη πλήρες ποσό εθνικής σύνταξης, δεν δικαιούται τίποτα από την εθνική σύνταξη του θανόντος συζύγου. Μετά την πάροδο της τριετίας, η καταβαλλόμενη σύνταξη λόγω θανάτου περικόπτεται κατά το ήμισυ, δηλαδή στο 35% του ανταποδοτικού σκέλους.

• Ορια σύνταξης χηρείας

Το συνολικό ποσό των συντάξεων που καταβάλλονται στη σύζυγο και στα παιδιά λόγω θανάτου του συνταξιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τη σύνταξη του θανόντος. Από την άλλη, το ποσό του συνόλου των συντάξεων που καταβάλλονται σε σύζυγο και παιδιά δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 360 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν τα ορφανά τέκνα και από τους δύο γονείς στα οποία το κατώτατο όριο δεν επιμερίζεται αλλά το καθένα λαμβάνει τουλάχιστον το κατώτατο όριο των 360 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Π. Τσακλόγλου: Δεν θα γίνουν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις

ΕΦΚΑ: «Τρέχουν» οι εκκρεμείς συντάξεις – Τα επόμενα βήματα

Νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης: Πώς θα δουλέψει – το χρονοδιάγραμμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News