BUSINESS & FINANCE

ΕΦΚΑ: «Τρέχουν» οι εκκρεμείς συντάξεις – Τα επόμενα βήματα

ΕΦΚΑ: «Τρέχουν» οι εκκρεμείς συντάξεις – Τα επόμενα βήματα

Στον ΕΦΚΑ έχουν ανεβάσει ταχύτητα και σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», o αριθμός των εκκρεμών κύριων συντάξεων για το 2021 έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των ετών. 

Όπως αναφέρουν πηγές του ΕΦΚΑ στο Money Review, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις το 2021 κλείνουν περίπου στις 80.000. Παρόλα αυτά οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις είναι περισσότερες και συγκεκριμένα κοντά στις 120.000. 

Τα επόμενα βήματα για τις εκκρεμείς συντάξεις

Η νέα διαδικασία έκδοσης συντάξεων μέσω πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών βρίσκεται σε λειτουργία. Επομένως, ο ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης  μπορεί να αναθέσει  σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξης του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Money Review, οι ιδιώτες έχουν αναλάβει  ήδη πάνω από 300 υποθέσεις ενώ από αυτό το χρόνο οι ιδιώτες αναμένεται να πέσουν και στη μάχη για την εκκαθάριση των επικουρικών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας ώστε η ψηφιακή σύνταξη επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά. Στόχος του υπουργείου είναι όλες οι νέες συντάξεις να εκδίδονται ψηφιακά μέσα στο 2022. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «MR», μέσα στο μήνα – θα μπορούν να εκδίδονται ψηφιακά όλες οι συντάξεις αναπηρίας ανεξαρτήτως ταμείου.

Αυτό το διάστημα  γίνονται οι τελευταίες δοκιμές του συστήματος ώστε να διορθωθούν τυχόν αστοχίες. Επιπλέον τους πρώτους μήνες του 2022 στην ηλεκτρονική διαδικασία θα συμπεριληφθούν  και οι συντάξεις γήρατος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δηλαδή του πρώην ΙΚΑ, ενώ λίγο αργότερα μέσα στο 2022, θα αποδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ.

Διαβάστε επίσης: 

Νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης: Πώς θα δουλέψει – το χρονοδιάγραμμα

Κ. Χατζηδάκης: Αύξηση 73% στην έκδοση συντάξεων το 2021

Εκκρεμείς συντάξεις: 154 επιπλέον πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News