ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Στη μάχη των επικουρικών λογιστές και δικηγόροι

Συντάξεις: Στη μάχη των επικουρικών λογιστές και δικηγόροι

Οι λογιστές και οι δικηγόροι πιάνουν δουλειά τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. O ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης ή είναι εν αναμονή συνταξιούχος, θα μπορεί να αναθέσει από τις αρχές του επόμενου μήνα σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ.

Στη συνέχεια θα μπορεί να επιλέξει έναν πιστοποιημένο επαγγελματία(δικηγόρο ή λογιστή) από το ειδικό μητρώο που θα τηρείται στον e-ΕΦΚΑ. Στόχος είναι το ξεστοκάρισμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Σύμφωνα όμως με αποκλειστικές πληροφορίες του Μoney Review οι λογιστές και οι δικηγόροι μόλις τελειώσουν το πρότζεκτ των εκκρεμών συντάξεων, μόλις δηλαδή μηδενίσει το στοκ τους, θα ριχθούν σε άλλη μια μάχη σε αυτή των επικουρικων συντάξεων.

Οι εκκρεμείς  επικουρικές συντάξεις είναι περίπου 130.000. Οπως αναφέρουν στελέχη του ΕΦΚΑ αυτό είναι το επόμενο πρότζεκτ του 2022,ο μηδενισμός και των επικουρικών συντάξεων. Επίσης σημειώνουν πως αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να μειωθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις και όλοι οι συνταξιούχοι να παίρνουν την κύρια συνταξη τους .Έτσι στη συνέχεια θα είναι πιο εύκολο και για τους ίδιους  να περιμένουν λίγο παραπάνω για να λάβουν και την επικουρική τους σύνταξη.

Τρέχουν δύσκολες συνταξιοδοτικές υποθέσεις 

Δύσκολες συνταξιοδοτικές υποθέσεις από τα πρώην Ταμεία του ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και σε αρκετό βαθμό και του ΤΣΜΕΔΕ που λίμναζαν επι 4 και 5 χρόνια πλέον «τρέχουν» και οι συνταξιούχοι βλέπουν επιτέλους τη σύνταξη τους. Η απόφαση και η μέθοδος ήταν που ακολουθήθηκε απλή.

Οι υπάλληλοι αυτών των Ταμείων δουλεύουν πλέον στο ίδιο κτήριο του ΕΦΚΑ κάτω από το «άγρυπνο βλέμμα» και της Διοίκησης. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι η όποια συνεννόηση που χρειάζεται μεταξύ των ταμείων για τις συνταξιοδοτικές υποθέσεις  να γίνεται επιτόπου και έτσι να αποφεύγετε η όποια γραφειοκρατία μέσω εγγράφων που έκαναν ημέρες να φθάσουν στις υπηρεσίες.

Η πληροφορία λόγω της γραφειοκρατίας ,καθυστερούσε μήνες ακόμη χανόταν και κάποιες φορές στο δρόμο.Βέβαια χαμένος σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο συνταξιούχος. Ο Υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε το κτήριο της Διοίκησης του ΕΦΚΑ και μεταξύ άλλων ενημερώθηκε για την σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, που παρατηρείται στις εκκρεμείς συντάξεις των τριών τ. Ταμείων. 

-Στο τ. ΤΣΑΥ παρατηρείται η μεγαλύτερη πρόοδος καθώς το 2019 εκδίδονταν 70 συντάξεις τον μήνα ενώ τώρα εκδίδονται 700. Μέσα σε ενάμιση χρόνο εκκαθαρίστηκαν πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016-2020. Πλέον οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες ενώ το 2019 απαιτούνταν 2-3 χρόνια. Στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022 ο μέσος χρόνος έκδοσης να μην ξεπερνά τους 3 μήνες και οι συντάξεις να εκδίδονται προτού θεωρηθούν ληξιπρόθεσμες.

Σημαντική είναι και η πρόοδος στο τ. ΤΑΝ. Το 2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 2.500 ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700 (μείωση εκκρεμοτήτων 72%). Οι ρυθμοί απονομής ανα μήνα έχουν πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019 καθώς τότε εκδίδονταν 80-100 αποφάσεις τον μήνα ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 200. Το ποσοστό των συντάξεων που εκκαθαρίστηκαν για τα έτη 2016- 2020 ξεπερνά το 90%.

Τέλος, το επόμενο διάστημα το βάρος πρόκειται να πέσει στο τ. ΤΣΜΕΔΕ. Oι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, μειώνοντας αντιστοίχως και το στοκ των εκκρεμών στις 3.400. Ενώ το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250. Το ποσοστό εκκαθάρισης των συντάξεων για τα έτη 2016-2020 ξεπερνά το 80%. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων το 2019 ήταν 2,5 έτη ενώ σήμερα έχει πέσει στους 12 μήνες και στόχος είναι να φτάσει στους 6 μήνες στις αρχές του έτους και στους 3 μήνες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News