Business & Finance Τρίτη 23/11/2021, 16:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσοι Έλληνες έχουν και (επισήμως) δεύτερη δουλειά

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Πόσοι Έλληνες έχουν και (επισήμως) δεύτερη δουλειά

Λιγότερο από το 2% των Ελλήνων απασχολούμενων φαίνεται ότι έχει και δεύτερη εργασία, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για την αγορά εργασία της Ε.Ε. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου ως προς τα ποσοστά των «διπλά» απασχολούμενων. 

Αυτό βέβαια, σε μεγάλο βαθμό εξηγείται κι από τα υψηλά επίπεδα της ανασφάλιστης εργασίας, ιδίως σε δουλειές που θεωρούνται «δεύτερες» ή «συμπληρωματικές». 

Συνολικά, κατά μέσο όρο, το ποσοστό των «διπλά» απασχολούμενων δεν ξεπερνάει το 4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το μεγαλύτερο μερίδιο να καταγράφεται στην Ολλανδία (10%), τη Φινλανδία (7%) και τη Δανία (7%). 

Bar chart: Employed people with a second job, EU, EU Member States, EFTA countires, Q22021, %

To προφίλ των αυτοαπασχολούμενων

Την ίδια ώρα, σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, μόλις το 13% των συνολικών εργαζομένων είναι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία -δηλαδή το 86%- είναι εργαζόμενοι και περίπου 1% υπάλληλοι σε οικογενειακές επιχειρήσεις.  

Ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους, το 67% είναι άνδρες και μόλις το 33% γυναίκες, ενώ ανάμεσα στους εργαζόμενους τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται σε 52% και 48%. 

Σε ηλικιακό επίπεδο, οι αυτοαπασχολούμενοι απαρτίζουν το 17% των ηλικιών 55 – 64 ετών, το 4% των ηλικιών 15 – 24 ετών και το 13% των ηλικιών 25 – 54 ετών.

Τέλος, όσον αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο, αντιστοιχούν στο 16% όσων έχουν χαμηλό εκπαιδευτικό προφίλ, στο 12% όσων έχουν μέτριο εκπαιδευτικό προφίλ και στο 13% όσων έχουν υψηλό εκπαιδευτικό προφίλ. 

Bar chart: Employed people by main characteristics (sex, age and educational attainment) and professional status, EU, Q22021, %

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τηλεργασία: Η αποζημίωση που δικαιούνται όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως

Σκληρή δουλειά: Γιατί δεν αρκεί για να ανέβεις επαγγελματικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News