Business & Finance Πέμπτη 14/10/2021, 13:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Δεύτερη μεγαλύτερη άνοδος στην απασχόληση για την Ελλάδα

Μετά τη Σλοβενία

Eurostat: Δεύτερη μεγαλύτερη άνοδος στην απασχόληση για την Ελλάδα

Την αισθητή βελτίωση της απασχόλησης στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία ωστόσο δείχνουν ότι η χώρα μας έχει να διανύσει αρκετό δρόμο, προκειμένου να φθάσει τον ευρωπαϊκό μέσον όρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες από το α’ στο β’ τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας τη δεύτερη καλύτερη άνοδο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Bar graph: Change in employment rate in the EU from Q1 to Q2 2021, EU and EFTA countries, percentage point difference, population aged 20-64 years old, seasonally adjusted data

Φυσικά, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας συνδέεται άρρηκτα με την ευρύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (ανάπτυξη 16,2% στο β’ τρίμηνο του 2021), αλλά και τις πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για τις επιδόσεις της τουριστικής περιόδου.

Παρ’ όλα αυτά, το συνολικό ποσοστό απασχόλησης παραμένει σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., καθώς ανήλθε στο 61,2% έναντι 72,8% στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Διαβάστε επίσης: Κάτω του 14% το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο

Πρόκειται, μάλιστα, για το χαμηλότερο ανάμεσα σε όλα τα κράτη – μέλη, με το δεύτερο χαμηλότερο να είναι αυτό της Ρουμανίας (66,8%) και το τρίτο χαμηλότερο αυτό της Ισπανίας (67,2%).

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο εμφάνισε η Σλοβενία, της οποίας το ποσοστό απασχόλησης ενισχύθηκε στο β’ τρίμηνο κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες. Στην 2η θέση ακολούθησε η Ελλάδα (2,1 π.μ.) και στην 3η θέση το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο (1,5%).

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης (82%), ενώ στη 2η θέση αναδείχθηκε η Σουηδία με 80,8% και στην 3η θέση η Γερμανία με 79,5%.

Bar graph: Employment rate and labour market slack in the EU, from Q1 2009 to Q2 2021, population aged 20-64 years old, seasonally adjusted Data. The data shows unemployment, underemployed part-time workers, available but not seeking, and seeking but not available workers by % of population and % of extended labour force.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News