ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope Ratings: Βαρίδι για την αξιολόγηση της Ελλάδας η κλιματική κρίση

Στα 7,6 δισ. ευρώ το μέχρι στιγμής κόστος για την Ελλάδα από ακραία καιρικά φαινόμενα

Scope Ratings: Βαρίδι για την αξιολόγηση της Ελλάδας η κλιματική κρίση

Βαρίδι για το αξιόχρεο της Ελλάδας μπορεί να γίνει η κλιματική αλλαγή, την ώρα που η Scope Ratings προειδοποιεί ότι οι φυσικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να εντείνουν τις αποκλίσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις στην Ευρώπη, ειδικά καθώς οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές –δηλαδή κυρίως Ελλάδα, Τουρκία και Ρουμανία- αξιολογούνται έτσι και αλλιώς χαμηλότερα.

Scope Ratings: Βαρίδι για την αξιολόγηση της Ελλάδας η κλιματική κρίση-1

«Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες στο αυξανόμενο κόστος των ακραίων κλιματικών γεγονότων, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί κίνδυνο απόκλισης των πιστοληπτικών αξιολογήσεων, εκτός και εάν κινητοποιηθούν αντισταθμιστικές επενδύσεις και θεσμικά σχέδια για την απάντηση στα περιβαλλοντικά ρίσκα», τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Οι κίνδυνοι φυσικών καταστροφών χαρακτηρίζονται από τον οίκο σαν ένα σημαντικό στοιχείο της συνολικής εκτίμησης του προφίλ ρίσκου μίας χώρας. Σημειώνεται ότι η Scope αξιολογεί την Ελλάδα με BB+ και σταθερές προοπτικές.

«Οι οικονομικές ζημιές από ακραία κλιματικά γεγονότα αποτελούν τον βασικό φυσικό κίνδυνο στις χώρες της Ευρώπης», σημειώνει ο αναλυτής Alvise Lennkh.

Στο διάστημα 1980-2019, γεγονότα τέτοιου είδους, όπως ακραίες θερμοκρασίες, μεγάλες βροχοπτώσεις και ξηρασίες, είχαν οικονομικό κόστος 446 δισ. ευρώ  (3% του ΑΕΠ του 2019) για τις ευρωπαϊκές χώρες που εξετάστηκαν.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο. Συγκεκριμένα, η Scope Ratings υπολογίζει το κόστος των ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων στη χώρα για το διάστημα 1980-2019 στα 7,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί σε ζημιές 197 εκατ. ευρώ τον χρόνο ή 729 ευρώ κατά κεφαλήν.

Scope Ratings: Βαρίδι για την αξιολόγηση της Ελλάδας η κλιματική κρίση-2

Αυτά τα ακραία φαινόμενα έχουν κοστίσει έως τώρα το 4,2% του ΑΕΠ του 2019, ή αλλιώς κοστίζουν το 0,11% του ΑΕΠ ετησίως.

Scope Ratings: Βαρίδι για την αξιολόγηση της Ελλάδας η κλιματική κρίση-3

Μάλιστα, οι ασφαλισμένες ζημιές είναι μόλις το 2% του συνόλου, ενώ πολύ υψηλός είναι και ο αριθμός των θυμάτων, με 23,8 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

«Εάν δεν γίνουν αντισταθμιστικές επενδύσεις, αυτά τα κόστη αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια», τονίζει η Scope, σημειώνοντας ότι οι χώρες της Νοτίου και Κεντρικής Ευρώπης είναι οι πιο εκτεθειμένες.

Scope Ratings: Βαρίδι για την αξιολόγηση της Ελλάδας η κλιματική κρίση-4

Η Scope αναφέρεται βέβαια στην προσπάθεια που γίνεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όμως τονίζει ότι τα Σχέδια Ανάκαμψης που έχουν ανακοινώσει έως σήμερα οι χώρες δεν δείχνουν ότι οι ζημιές του παρελθόντος έχουν επηρεάσει την κατανομή των κονδυλίων. «Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους φυσικούς κινδύνους και τις πολιτικές προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο παραμένει συνολικά περιορισμένη», διαπιστώνει ο αναλυτής Thibault Vasse. Και ζητά να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να ενισχυθεί η περιβαλλοντική ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω αποκλίσεις στο αξιόχρεο των χωρών.

Διαβάστε επίσης: 

Scope Ratings στο «MR»: Γιατί αναβαθμίσαμε την Ελλάδα

S&P: SOS για τις ελληνικές τράπεζες λόγω κλιματικής αλλαγής

Τι έδειξαν τα κλιματικά stress test της ΕΚΤ: Στην πρώτη γραμμή κινδύνου η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News