Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 19:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: «Καμπανάκια» για πρόστιμα σε συνδέσμους επιχειρήσεων

Σε Αθήνα, Λάρισα και Πάτρα

Επ. Ανταγωνισμού: «Καμπανάκια» για πρόστιμα σε συνδέσμους επιχειρήσεων

«Καμπανάκια» σε συνδέσμους επιχειρήσεων και επαγγελματικούς φορείς κρούει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επικαλούμενη δημοσιεύματα, τα οποία κάνουν λόγο για επικείμενες ανατιμήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. 

Πρόκειται, ειδικότερα, για συνδέσμους και φορείς από τον κλάδο παροχής γευμάτων στην περιοχή της Αθήνας, από τον κλάδο της εστίασης στην περιοχή της Λάρισας κι από τον κλάδο της αρτοποιίας στην περιοχή της Πάτρας. 

«Οποιαδήποτε παρέμβαση από επαγγελματικούς φορείς/ενώσεις ή/και συνεννοήσεις μεταξύ επαγγελματιών, με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιαδήποτε έκταση και βαθμό, καθώς και σε οποιοδήποτε μέρος της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού στην Ελληνική Επικράτεια και ιδίως εκείνες, οι οποίες συνίστανται στον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης ή άλλων όρων συναλλαγής, θεωρούνται ως ιδιαίτερης σοβαρότητας παραβιάσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τον ελεύθερο ανταγωνισμό» αναφέρει, μεταξύ άλλων. 

Διαβάστε επίσης: Εντείνεται το κύμα ανατιμήσεων – Τι «καίει» την τσέπη των καταναλωτών

Τυχόν παραβίαση, συνεχίζει, δύναται να επιφέρει τόσο διοικητικά πρόστιμα και ποινές όσο και ποινικές ευθύνες για τους συμμετέχοντες επαγγελματίες ή ακόμα και για τρίτα νομικά πρόσωπα που συνέβαλαν στη δημιουργία φαινομένων σύμπραξης/εναρμόνισης των τιμών στους ως άνω κλάδους. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι επίμαχες ενώσεις επιχειρήσεων κλήθηκαν να απέχουν από κάθε είδους τέτοια συμπεριφορά και να ενημερώσουν αμελλητί τα μέλη τους για τις υποχρεώσεις τους για συμμόρφωση με τους κανόνες του ελευθέρου ανταγωνισμού. 

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα λαμβάνει άμεσα μέτρα κατά παντός υπευθύνου ανεξαιρέτως, σε κάθε περίπτωση όπου ενδέχεται να υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ή/και ενδείξεις για την ύπαρξη περιορισμών του ανταγωνισμού» συνεχίζει, στο ίδιο μήκος κύματος. 

Και υπενθυμίζει: Οι δημόσιες αναγγελίες, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο αυτές γίνονται (π.χ. μέσω επίσημων ανακοινώσεων, ανακοινώσεων σε ΜΜΕ ή στο διαδίκτυο), για επερχόμενες συγκεκριμένες αυξήσεις τιμών σε προϊόντα ή για περιορισμό παραγωγής ή ακόμα και για κατανομή πελατών και αγορών, ιδιαίτερα όταν αυτές προέρχονται από συνδέσμους/ενώσεις επιχειρήσεων και άλλους επαγγελματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην αγορά ή μέσω δημοσίων δηλώσεων εκπροσώπων τους ή ακόμα και μέσω τρίτων, ενδέχεται να αποτελούν μέσο για, ή/και να διευκολύνουν τη λειτουργία καρτελικών συμπράξεων μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων ή να συνιστούν τρόπο για την επίτευξη συμπράξεων εναρμόνισης των τιμών μεταξύ ανταγωνιστών.  

Διαβάστε επίσης: Delivery Hero: Εξαγοράζει Kiosky’s, delivery.gr και e-table

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι όποιος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οικονομική δραστηριότητα) συνάπτει συμφωνία, λαμβάνει απόφαση ή εφαρμόζει εναρμονισμένη πρακτική κατά παράβαση της νομοθεσίας, και η πράξη αφορά σε επιχειρήσεις που είναι μεταξύ τους πραγματικοί ή δυνητικοί ανταγωνιστές, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 100.000 ευρώ μέχρι 1.000.000 ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News