Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 17:14
PRODEXPO 2021

Επενδύσεις 3,3 τρισ. στην κτηματαγορά της Ευρώπης – «Λάμπει» και πάλι η ελληνική Golden Visa

Επενδύσεις 3,3 τρισ. στην κτηματαγορά της Ευρώπης – «Λάμπει» και πάλι η ελληνική Golden Visa

Ισχυρά αντισώματα απέναντι στην πανδημία αποδείχθηκε ότι έχει η αγορά ακινήτων παγκοσμίως. Μόνο στην Ευρώπη οι επενδύσεις έσπασαν το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων και οι τιμές ακολούθησαν την ανιούσα. Σε ανάκαμψη και το ενδιαφέρον για απόκτηση διαβατηρίου (Golden Visa) μέσω αγοράς ακινήτου, με την Ελλάδα να είναι ψηλά στις προτιμήσεις για τους επόμενους μήνες. 

Αυτά προκύπτουν από το καθιερωμένο Wealth Report της Knight Frank London, που παρουσίασε σήμερα, στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της 22ης Prodexpo, η Flora Ηarley, Partner της εταιρείας.
 
Σύμφωνα με την κ. Harley, η περίοδος της πανδημίας αποκάλυψε νέες τάσεις στην κτηματαγορά παγκοσμίως και παρά το δυσμενές περιβάλλον δεν ανέκοψε την δυναμική της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 δαπανήθηκαν 3,3 τρισ. δολάρια σε επενδύσεις στην κτηματαγορά στην Ευρώπη, ενώ πάνω από 70% ήταν το ποσοστό εκείνων των επενδυτών που ενδιαφέρθηκαν για αγοραπωλησία γης.

Διαβάστε ακόμη: Σε ποιες χώρες είναι «φούσκα» τα ακίνητα

Ανακάμπτει το ενδιαφέρον για Golden Visa

Την ίδια στιγμή, παρά την μικρή πτώση που υπήρξε στις αρχές της πανδημίας, το 2021 υπάρχει κατά 21% αυξημένο ενδιαφέρον για την απόκτηση δεύτερου διαβατηρίου. Εξάλλου, σε άνοδο είναι και πάλι η διαδικασία απόκτησης της Golden Visa μέσω επενδύσεων σε γη, με κάποιες χώρες της Ευρώπης όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Μάλτα να είναι ψηλά στις προτιμήσεις για τους επόμενους μήνες.

Όπως έχει γράψει το Money Review οι επενδύσεις ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ με αντάλλαγμα την εξασφάλιση άδειας για ελεύθερη πρόσβαση σε 26 χώρες της ζώνης Σένγκεν, ανέκαμψαν τη φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα κατά το εννεάμηνο του 2021 εκδόθηκαν 1.118 άδειες Golden Visa, αριθμός που είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν για το σύνολο του 2020 οπότε οι χορηγήσεις περιορίστηκαν σε 403. Στην πρώτη θέση των ενδιαφερόμενων για το ελληνικό πρόγραμμα είναι σταθερά (και με διαφορά) οι Κινέζοι, ενώ ακολουθούν Τούρκοι και Ρώσοι. 

Επενδύσεις 3,3 τρισ. στην κτηματαγορά της Ευρώπης – «Λάμπει» και πάλι η ελληνική Golden Visa-1

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές 

Κατά τη μελέτη Wealth Report, το 2021, η αύξηση στις τιμές των οικημάτων το 2021 ήταν της τάξης του 1,9%, ενώ στο 26% είναι το ποσοστό αυτών που σχεδιάζουν να αγοράσουν γη μέσα στους επόμενους μήνες: Ειδικότερα, το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου στις πόλεις αγγίζει το 38% και για αγορά στα προάστια το 33%.
 
Σημαντικό στοιχείο, δε, που καθόρισε τους προηγούμενους μήνες ήταν η κινητικότητα των επαγγελματιών, των ‘’ψηφιακών’’ νομάδων, το 25% των οποίων σκέπτονται να αγοράσουν γη μέσα στους επόμενους μήνες, σε κάποια από τις χώρες που επισκέπτονται.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News