Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 09:58
BUSINESS & FINANCE

Στ. Βλαστός (ΕΤΑΔ): Πόλος έλξης για επενδύσεις ο τομέας της ακίνητης περιουσίας 

Στ. Βλαστός (ΕΤΑΔ): Πόλος έλξης για επενδύσεις ο τομέας της ακίνητης περιουσίας 

Στον ρόλο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην προσέλκυση επενδύσεων και στο επενδυτικό πλάνο που υλοποιεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Α.Ε., Στέφανος Δ. Βλαστός στη διάρκεια της PRODEXPO 2021.

Στο πλαίσιο του πάνελ συζήτησης με τίτλο: «Public infrastructure projects, NextGenerationEU opportunities and the role of the PPF», ο  κ. Βλαστός αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα αποτελεί αυτό της απορροφητικότητας των κονδυλίων, η οποία πρέπει να γίνει από όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ακίνητης περιουσίας, με τρόπο που θα δημιουργεί πολλαπλασιαστικό όφελος για τη χώρα. 

«Στόχος μας ως ΕΤΑΔ είναι να εντάξουμε και εμείς έργα, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, έτσι ώστε να εισέλθουμε δυναμικά στη νέα εποχή», τόνισε αναφερόμενος στις προτεραιότητες του αναπτυξιακού πλάνου της εταιρείας και συμπλήρωσε: «Επιδιώκουμε να προχωρήσουμε σε αστικές αναπλάσεις μεγάλων περιοχών στην  Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη και στο Ναύπλιο, ενώ θα εντάξουμε και μια σειρά από έργα στις εμβληματικές Επιχειρηματικές Μονάδες, όπως είναι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, όπου τη φετινή χρονιά επιθυμούμε να λειτουργήσουμε σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο».  

Ως προς το ενδιαφέρον των επενδυτών ο κ. Βλαστός τόνισε ότι ο τομέας της ακίνητης περιουσίας εξακολουθεί να λειτουργεί ως σημαντικός πόλος που έλκει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, απόρροια – όπως είπε – «της αξιοπιστίας και της διαφάνειας που έχει επιδείξει τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για την νέα Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε ότι πρόκειται για ένα νέο χρήσιμο εργαλείο, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του Ελληνικού Δημοσίου. «Η ΕΕΣΥΠ και οι άμεσες θυγατρικές της διαθέτουν την ευελιξία, την ταχύτητα, την τεχνογνωσία και τη διαφάνεια που απαιτείται, ώστε να διεκπεραιώνουν σε μικρό χρονικό διάστημα έργα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Αλλάζουμε την Ελλάδα, δίνουμε έναν τελείως διαφορετικό τόνο τα τελευταία χρόνια χάρη στην αξιοπιστία μας και την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουμε, ώστε να επιλύσουμε προβλήματα δεκαετιών» ανέφερε.

Ο κ. Βλαστός επισήμανε ακόμη ότι η ΕΤΑΔ σήμερα επενδύει σημαντικά στα ακίνητα της, όπως μεταξύ άλλων στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, στο Τουριστικό Περίπτερο Αρβανιτιάς και στο εμβληματικό τοπόσημο των ανθοπωλείων της Βουλής, αναφέροντας ότι όταν ο ίδιος ανέλαβε την διοίκηση τον Νοέμβριο του 2019 η εταιρεία επένδυε 50 ευρώ σε ετήσια βάση στο κάθε της ακίνητο.

Ως προς το θεσμικό πλαίσιο και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να επιταχυνθεί η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ο κ. Βλαστός σημείωσε ότι η ΕΤΑΔ συνεργάζεται στενά με τη μητρική ΕΕΣΥΠ και όλους τους φορείς για την προστασία και την αξιοποίηση της περιουσίας της, τονίζοντας ότι «από το σύνολο των 77.569 τίτλων του χαρτοφυλακίου της, τα 28.500 ακίνητά της εταιρείας είναι καταπατημένα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της πολύχρονης καταπάτησης του Τουριστικού Περιπτέρου στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας, όπου μετά από 20 χρόνια μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία κατάφερε να ανακτήσει την κυριότητα του ακινήτου της».

Ο κ. Βλαστός χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο ασθενή τη δικαιοσύνη και να επιλυθούν τα ζητήματα της χωροταξίας, της πολεοδομίας, των χρήσεων γης και των αρχαιολογικών θεμάτων. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News