Business & Finance Τετάρτη 20/10/2021, 12:58
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω του 2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Σχεδόν υποδιπλάσιος έναντι της Ε.Ε.

Τρίτη καλύτερη επίδοση σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη

Κάτω του 2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Σχεδόν υποδιπλάσιος έναντι της Ε.Ε.

Κάτω του 2% περιορίστηκε τελικά ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία κατατάσσουν τη χώρα μας στην τρίτη καλύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε 1,9% στην Ελλάδα έναντι 3,4% στις χώρες της Ευρωζώνης και 3,6% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μοναδικά κράτη με χαμηλότερο πληθωρισμό (έναντι της Ελλάδας) ήταν η Μάλτα (0,7%) και η Πορτογαλία (1,3%). 

Κάτω του 2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Σχεδόν υποδιπλάσιος έναντι της Ε.Ε.-1

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) έκανε λόγο για αύξηση του δείκτη τιμών κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο σε ετήσιο επίπεδο και κατά 2,4% σε μηνιαίο επίπεδο, κάτι το οποίο οφειλόταν στην εκτίναξη των τιμών στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης κατά 40,4%. 

Τα παραπάνω στοιχεία, όπως είναι σαφές, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας, ναι μεν αντιμετωπίζει ένα κύμα ανατιμήσεων, αλλά προς το παρόν παραμένει υπό έλεγχο, απέχοντας παρασάγγας από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. 

Ας μην ξεχνάμε, για παράδειγμα, ότι τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 6,4% στη Λιθουανία και την Εσθονία, στο 5,6% στην Πολωνία, στο 5,5% στην Ουγγαρία και στο 5,2% στη Ρουμανία. Στη Γερμανία, παράλληλα, ο δείκτης τιμών σκαρφάλωσε στο 4,1%, στην Ισπανία στο 4%, στην Κύπρο στο 3,6% και στην Ιταλία στο 2,9%.  

Κάτω του 2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Σχεδόν υποδιπλάσιος έναντι της Ε.Ε.-2

Όπως είναι εύλογο, η επιτάχυνση του πληθωρισμού οφείλεται στον ενεργειακό τομέα, οι τιμές του οποίου εκτινάχθηκαν στο 17,6% τον Σεπτέμβριο του 2021. Το φαινόμενο αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και άνθρακα.  

Εξαιρώντας τον κλάδο της ενέργειας, πάντως, ο μέσος δείκτης τιμών στις χώρες της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε 1,9%, ενώ εξαιρώντας τους κλάδους της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού καθορίστηκε επίσης στο 1,9%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News