Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 12:27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα: Στο 2,2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – «Πρωταθλήτρια» η ένδυση

Ελλάδα: Στο 2,2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – «Πρωταθλήτρια» η ένδυση

Με ρυθμό 2,2% έτρεξε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από αυτό της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο 3,4%. Να σημειωθεί οι τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο του 2020 είχαν σημειώσει πτώση -2%. 

Ωστόσο σε μηνιαία βάση η μεταβολή ήταν μεγαλύτερη και σε σχέση με τον Αύγουστο ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 2,4%, μια επιτάχυνση που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών στα είδη ένδυσης και υποδημάτων κατά 40,4%, εξαιτίας της επαναφοράς τους στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τις θερινές εκπτώσεις. Το ποσοστό μεταβολής αυτό ήταν και το μεγαλύτερο που καταγράφηκε μεταξύ των τιμών των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών. 

Διαβάστε επίσης: Στα ύψη η τιμή του βαμβακιού – Τι σημαίνει για τις τιμές των ρούχων

Οι τιμές στις μεταφορές ενισχύθηκαν κατά 0,2%, μια άνοδος που οφείλεται στην ανοδική τάση των τιμών των καυσίμων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο δωδεκάμηνο μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021 ο μέσος όρος του πληθωρισμού εμφανίζει πτώση της τάξεως του 0,4%, ένατι μείωσης 0,7% του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020. 

Αναλυτικότερα η επιτάχυνση κατά 2,4% σε μηνιαία βάση του πληθωρισμού προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις τιμές των ακόλουθων ομάδων αγαθών και υπηρεσιών:

• 40,4% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις

• 1,2% στη Διατροφή και στα μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι,νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πουλερικά, αλλαντικά, τυριά

• 0,3% στη Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο

• 2,1% στα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις και αύξησης κυρίως των τιμών σε: είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες

• 0,3% στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη

• 0,2% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο

• 0,4% στην κατηγορία Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής

• 0,8% στην Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

• 0,4% στα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία καφενεία

• 0,8% στα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών των προσωπικών ειδών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις και αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Ελλάδα: Στο 2,2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – «Πρωταθλήτρια» η ένδυση-1

Στον αντίποδα πτωτικά κατά 0,2% κινήθηκαν οι τιμές στις Επικοινωνίες, εξαιτίας της μείωσης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News