ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Επενδύσεις χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, θα παραστεί σήμερα στις 11:00 και θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Χθες βρέθηκε στη νέα επένδυση της Lamda Hellix στο Κορωπί τονίζοντας την μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, ο οποίος, όπως είπε, δίνει την δυνατότητα στην χώρα να προσεγγίσει «τέτοιες επενδύσεις και να γινόμαστε μία χώρα η οποία να μπορεί να υποδέχεται επενδύσεις υποδομής για τη νέα ψηφιακή οικονομία».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη νέα επένδυση ως ψήφο εμπιστοσύνης στη «μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε η χώρα μας να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας της» στον οποίο έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις. «Χαίρομαι ιδιαίτερα κάθε φορά που ένας Έλληνας πολίτης, επιχειρηματίας, αναγνωρίζει πόσες εργατοώρες έχει γλιτώσει επειδή μπορεί πια να διεκπεραιώνει βασικές υπηρεσίες από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, από το κινητό τηλέφωνο, αντί να σπεύδει σε μία δημόσια υπηρεσία».

Η ψηφιακή μετάβαση παραμένει σταθερά για την κυβέρνηση βασικός πυλώνας της πολιτικής της εξου και το επόμενο διάστημα θα δούμε σημαντικότατους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης να διοχετεύονται σε πολλές δράσεις ψηφιακής μετάβασης, πολλές εκ των οποίων έχουν να κάνουν και με τις ψηφιακές υποδομές. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τούτο, θα προσφέρει πολλές καλοπληρωμένες δουλειές στο οικοσύστημα της ψηφιακής οικονομίας, ενώ «ανοίγονται νέοι δρόμοι επιστροφής για παιδιά τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό».

Hub συνδεσιμότητας

«Η Αθήνα είναι μια πόλη που πλέον αναδύεται ως ένα hub συνδεσιμότητας. Ένα σταυροδρόμι προς την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ατενίζοντας το μέλλον, από το 2022 και μετά, ανυπομονούμε για τη συνεργασία μας με τη Lamda Hellix και την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να ενισχύσουμε περαιτέρω και τη δέσμευση προς τους πελάτες μας αλλά και τον ελληνικό λαό. Ως μέρος της δέσμευσης μας, σήμερα ανακοινώνω πως η Digital Realty θα προσφέρει 100 εκατομμύρια σε οργανώσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες ανακούφισης από τις συνέπειες των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα το καλοκαίρι», ανέφερε ο Chief Investment Officer της Digital Realty,  Gregory Wright.

Το Athens 3

Η εξαγορά της Lamda Hellix, αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας τεχνολογίας και  πληροφορικής στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές Ελληνικής εταιρείας ανεξαρτήτως κλάδου της οικονομίας. Το Athens 3 εντός του data center campus στο Κορωπί, θα είναι το μεγαλύτερο data center στην χώρα. Θα είναι χωρητικότητας 6.8MW, δηλαδή μεγαλύτερο από τη χωρητικότητα ολων μαζί, των εν λειτουργία data centers στην Ελλάδα, ενώ θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές. Η επένδυση αυτή είναι άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Ταυτόχρονα καταθέτει τα σχέδια για την έγκριση όρων δόμησης για το Athens 4, εντός του data center campus, το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον data center ίσης χωρητικότητας (6.8MW) με το Athens 3 με το ύψος της επένδυσης να είναι ίδιο με το Athens3. Η εταιρεία μελετά το σχεδιασμό και την κατασκευή επιπλέον data centers, τόσο στην Αττική όσο και στην Βόρεια αλλά και τη Νότια Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς ερευνητικής εταιρείας IDG η προστιθέμενη αξία που παράγεται από κάθε ευρώ επενδύσεων σε multitenant data centers, ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, η προστιθέμενη αξία από τις νέες επενδύσεις μόνο στο Athens 3 και Athens 4, θα ξεπεράσουν σημαντικά το 1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News