Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 18:07
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Γιατί οδηγούμαστε σε νέα παράταση

Έως τα τέλη του 2021

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Γιατί οδηγούμαστε σε νέα παράταση

Nέα παράταση έως το τέλος του 2021 αναμένεται να δοθεί στην υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.

Αιτία της νέας παράτασης αποτέλεσε η εκτίναξη των μεταβιβάσεων ακινήτων, λόγω της εξαγγελίας περί αύξησης του αφορολογήτου στις γονικές παροχές (στα 800.000 ευρώ), σε συνδυασμό με την έναρξη ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2022.

«Δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να επωφεληθούν των ευεργετικών νέων δεδομένων, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι αυτή η παράταση θα είναι και η τελευταία» ξεκαθάρισε ο κ. Ταγάρης.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι ένα ψηφιακό αρχείο, στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που αφορούν ένα ακίνητο (ουσιαστικά το κράτος μεταβιβάζει στον πολίτη το κόστος ψηφιοποίησης και ελέγχου των αρχείων του και διασύνδεσης των διαφορετικών υπηρεσιών που τα εκδίδουν).

Την ταυτότητα θα αναλαμβάνει υποχρεωτικά μηχανικός (πρόκειται άλλωστε για ιδέα του συλλογικού οργάνου του κλάδου, του ΤΕΕ) και θα πρέπει να συνοδεύει κάθε μεταβίβαση ακινήτου ή αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας, υποκαθιστώντας τη βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες σε ένα κτίριο.

Η υποχρεωτικότητα της ρύθμισης έγειρε πολλαπλές διαμαρτυρίες από μηχανικούς και συμβολαιογράφους, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα προκαλέσει προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News