ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέφυρα 1: Τρίμηνη παράταση με μειωμένα ποσοστά επιδότησης

Γέφυρα 1: Τρίμηνη παράταση με μειωμένα ποσοστά επιδότησης

Σε ποσοστό από 20% έως 40% ανάλογα με την κατηγορία του δανείου θα διαμορφωθεί η κρατική επιδότηση για το πρόγραμμα Γέφυρα 1, η διάρκεια του οποίου παρατείνεται για ένα ακόμη τρίμηνο. 

Το πρόγραμμα επιδοτεί τη δόση των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, όσων οφειλετών έχουν πληγεί από την πανδημία και η διάταξη, που έλαβε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή. 

Η 3μηνη παράταση είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ και σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα προβλέπει:

• Την επιδότηση κατά 40% από το κράτος για ένα ακόμη τρίμηνο των δανείων που είναι ενήμερα. Η επιδότηση όπως ισχύει σήμερα ξεκινούσε από το 90% της δόσης του δανείου και μειωνόταν στο 70% κατά το τελευταίο, δηλαδή στο γ’ τρίμηνο. 

• Την επιδότηση κατά 35% από το κράτος για ένα ακόμη τρίμηνο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η επιδότηση όπως ισχύει σήμερα ξεκινούσε από το 80% της δόσης του δανείου και μειωνόταν στο 60% κατά το γ’ τρίμηνο.

• Την επιδότηση σε ποσοστό 20% των δανείων που είχαν καταγγελθεί. Η επιδότηση όπως ισχύει σήμερα ξεκινούσε από το 60% της δόσης του δανείου και μειωνόταν στο 30% κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Το μέτρο αφορά πάνω 74.000 περίπου οφειλέτες που έχουν λάβει δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον περασμένο Αύγουστο με καταληκτική ημερομηνία ένταξης στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Για την πλειοψηφία των δανειοληπτών η επιδότηση λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά την παράταση η κρατική επιδότηση θα δοθεί για άλλους 3 μήνες και συγκεκριμένα έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα Γέφυρα 1 έχει δώσει μέχρι σήμερα ουσιαστική στήριξη στα νοικοκυριά, αποτρέποντας πλειστηριασμούς από δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Παράλληλα έχει βοηθήσει τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να ρυθμίσουν δάνεια οφειλετών που εμφάνισαν δυσκολίες λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία ή ακόμη και δάνεια που ήταν ήδη σε καθυστέρηση πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι προϋποθέσεις

Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη στο πρόγραμμα Γέφυρα προϋποθέτει ότι μετά τη λήξη της επιδότησης οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους για χρονικό διάστημα από 6-18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι τα δάνεια αυτά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται και μετά τη λήξη της επιδότησης, αποτρέποντας στρατηγικούς κακοπληρωτές από την ένταξη στο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News