Business & Finance Δευτέρα 7/12/2020, 10:21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδόματα 800 και 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται

Επιδόματα 800 και 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται

Τελευταία ευκαιρία έχουν σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι να δηλώσουν τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Νοέμβριο. Από αύριο, Τρίτη, η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος Έργανη θα δέχεται τις δηλώσεις για τις αναστολές του Δεκεμβρίου, στα τέλη της εβδομάδας προβλέπεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα πρώτα ποσά. 

Αρχική δήλωση αναστολής για τον Νοέμβριο επιτρέπεται μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση εγκαίρως, ενώ οι ορθές επαναλήψεις από κλειστές επιχειρήσεις, επιτρέπονται μόνο για αύξηση του διαστήματος  αναστολής. Οι εργαζόμενοι που τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή υποβάλλουν υποχρεωτικά δήλωση μετά τον εργοδότη. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν ο εργαζόμενος έχει τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν δεν χρειάζεται να προβεί σε νέα δήλωση στο «Εργάνη», παρά μόνο αν επιθυμεί να κάνει τροποποιήσεις σε στοιχεία του. Δήλωση δεν απαιτείται από τον εργαζόμενο ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή.

Από την Παρασκευή ή το Σάββατο θα αρχίσουν να βλέπουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή τα 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο. Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει καταβληθεί από τους εργοδότες το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων, που αναλογεί στον στον χρόνο κατά τον οποίο ο μισθωτός εργάστηκε εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος με βάση το ύψος του πραγματικού μισθού. Έως τότε θα καταβάλλει και το κράτος το τμήμα του Δώρου που διαρκεί στην χρονική διάρκεια των αναστολών για τους επτά από τους οκτώ μήνες. Το τμήμα που αντιστοιχεί στην αναστολή του μηνός Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς από τις 12 Ιανουαρίου. Αν ένας εργαζόμενος έχει παράλληλη απασχόληση σε έναν εργοδότη κλειστό με κρατική εντολή και σε έναν πληττόμενο, θα πληρωθεί την ειδική αποζημίωση που δικαιούται με τον δεύτερο. 

Το επίδομα για την αναστολή Δεκεμβρίου είναι 534 ευρώ και φαίνεται ότι θα αφορά μόνο τους εργαζομένους κλειστών με απόφαση κρατικής αρχής επιχειρήσεων. Αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη του μήνα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News