ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο επίδομα ανεργίας – Οι αλλαγές που έρχονται 

Νέο επίδομα ανεργίας – Οι αλλαγές που έρχονται 

To νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ «κρύβει» και αλλαγές όπως αυτή για το επίδομα ανεργίας. Μέσω του νομοσχεδίου θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης  και έχουν ως στόχο την αύξηση της απασχόλησης. Από την μία πλευρά ενεργητικές πολιτικές  που θα ενισχύουν την ενεργοποίηση της  αγοράς εργασίας, και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και ενός πλέγματος ασφαλείας κατά της ανεργίας. Ενώ ο ΟΑΕΔ θα περάσει στη νέα ψηφιακή εποχή ώστε να μπορεί να προσφέρει τη βέλτιστη ενεργό υποστήριξη για την εξεύρεση απασχόλησης στους ανέργους.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο ανασχεδιασμός των παθητικών πολιτικών απασχόλησης. Αυτό σημαίνει πως στόχος σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου θα είναι ο εξορθολογισμός και μια πιο σύγχρονη αντίληψη για την επιδοματική πολιτική για την απασχόληση, απομακρύνοντας όλα τα αντικίνητρα για την μετάβαση στην αγορά εργασίας και παράλληλα αντιμετωπίζοντας στοχευμένα τις ανάγκες των μακροχρόνια ανέργων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έχει αναφέρει στο παρελθόν πως θα αναθεωρηθεί ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το επίδομα ανεργίας. Στόχος είναι οι άνεργοι να μπαίνουν στην αγορά εργασίας και όχι να λαμβάνουν ένα επίδομα ανεργίας. 

 

Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις 

Επανασχεδιασμός των επιδομάτων ανεργίας με στόχο τη στήριξη του εισοδήματος των ατόμων που αναζητούν εργασία και, αφετέρου, την παροχή ισχυρών κινήτρων για την ταχεία είσοδό τους στην αγορά εργασίας. 

Ως προς αυτό,  ετοιμάζονται οι εξής μεταρρυθμίσεις Εξορθολογισμός και επανασχεδιασμός του συστήματος παροχών ανεργίας / επιδόματος, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης, της απλούστευσης, της συγχώνευσης ή της μεταρρύθμισης των παροχών / επιδομάτων. Για τον επανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας υπάρχει και το σενάριο το ύψος του να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. 

Αλλαγές  στο πλαίσιο αμοιβαίων υποχρεώσεων, το οποίο καθορίζει τη σχέση μεταξύ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης  και του αιτούντος εργασία. Μεταξύ άλλων, η μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει έναν νέο ορισμό της ενεργής αναζήτησης εργασίας και κυρώσεων για τους ανέργους που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες. Προωθείτε η  ενεργός αναζήτηση εργασίας και η συνεχής διαθεσιμότητα για εργασία, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος κυρώσεων για να εξασφαλιστεί ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αναζητούν ενεργά εργασία, καθώς και την άρση των αντικινήτρων για τους ανέργους.Πολύ απλά ένας άνεργος για να παίρνει το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είναι και διαθέσιμος προς κατάρτιση αλλά και να ψάχνει για εργασία.

Επενδύσεις σε προγράμματα που επιδοτούν την απασχόληση για τους ανέργους στον ιδιωτικό τομέα την αναβάθμιση και επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού, καθώς και την ευκαιρία απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μέσω ορισμένου χρόνου αμειβόμενης πλήρους απασχόλησης εργασίας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News