BUSINESS & FINANCE

Επιδόματα: Πότε θα γίνει η πληρωμή για εργαζομένους και ανέργους

Επιδόματα: Πότε θα γίνει η πληρωμή για εργαζομένους και ανέργους

Από την Τετάρτη τελικά 13 Ιανουαρίου σύμφωνα με πληροφορίες  του «MR» θα δουν οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ θα γίνει ταυτόχρονα για τους εργαζόμενους των κλειστών και των πληττόμενων επιχειρήσεων που βρέθηκαν σε αναστολή τον μήνα Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται  πως  τον προηγούμενο μήνα πρώτα πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων και στη συνέχεια των πληττόμενων. Όσοι εργαζόμενοι έμειναν σε αναστολή όλο τον Δεκέμβριο  θα πάρουν ολόκληρο το ποσό των 534 € ενώ όσοι έμειναν σε αναστολή για μικρότερο χρονικό διάστημα θα πάρουν αναλογία επί των 534 €. Η κάθε μέρα αναστολής υπολογίζεται στα 17,8 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως η αποζημίωση για αναστολές από 1 έως 12 Δεκεμβρίου θα ανέλθει στα 213,6 ευρώ ενώ από 1 έως 14 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία άνοιξε και το λιανεμπόριο με click away, το ποσό θα φθάσει τα 249,2 ευρώ. Για τις αναστολές από 1 έως 20 Δεκεμβρίου η αποζημίωση που θα λάβει ο εργαζόμενος είναι 356 ευρώ.

Την ίδια ημερομηνία μαζί με το έκτακτο επίδομα, δηλαδή στις 13 Ιανουαρίου και όχι όπως αναμενόταν σε διαφορετική ημερομηνία θα πιστωθεί  από το κράτος στους λογαριασμούς των εργαζομένων και το δώρο των Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στην περίοδο 1η Δεκεμβρίου ως 31η Δεκεμβρίου 2020. Αυτό σημαίνει πως ο εργαζόμενος θα λάβει άλλα 66,75 ευρώ για τον δώρο Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο. Δηλαδή εάν ο εργαζόμενος ήταν σε αναστολή ολόκληρο το μήνα στις 13 Ιανουαρίου θα λάβει τα 534 € του έκτακτου επιδόματος και επιπλέον άλλα  66,75 ευρώ  που αντιστοιχούν στο δώρο. Το σύνολο των χρημάτων τελικά που θα λάβει στον λογαριασμό του θα είναι 600,75 ευρώ. 

Σε περίπτωση εργαζόμενου, με δύο ή παραπάνω εργοδότες που τον έχουν θέσει όλοι οι εργοδότες σε αναστολή , η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του. Στην περίπτωση που υπάρχει κοινό διάστημα ημερών αναστολής, αυτό προσμετράται  μια φορά και δεν αθροίζεται.

Επιδόματα ανεργίας 
 Ένα από τα μέτρα που αναμένεται να επεκτείνει η κυβέρνηση όπως έχει αποκαλύψει το MR είναι και η παράταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν ή θα λήξουν μέσα στον Ιανουάριο. Τώρα για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Νοεμβρίου βάσει της δίμηνης παράτασης που έχει αποφασιστεί , η πληρωμή του ποσού που αντιστοιχεί στον δεύτερο μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021.Εντός Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί και η πρώτη πληρωμή για όσα επιδόματα ανεργίας έληξαν μέσα στον Δεκέμβριο. Οι πληρωμές γίνονται από τον ΟΑΕΔ κάθε Παρασκευή για όσους συμπληρώνουν μήνα παράτασης. Για παράδειγμα  εάν το επίδομα ανεργίας είχε λήξει στις 7 Νοεμβρίου, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα πιστωθεί στον λογαριασμό του ανέργου το ποσό που δικαιούται. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 2-3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News