Business & Finance Κυριακή 22/08/2021, 14:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απονομή συντάξεων: Ανοίγουν τα «σχολεία» για δικηγόρους και λογιστές

Απονομή συντάξεων: Ανοίγουν τα «σχολεία» για δικηγόρους και λογιστές

Ξεκινάει αύριο, Δευτέρα, ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης όσων δικηγόρων και λογιστών – φοροτεχνικών επιθυμούν να λάβουν πιστοποίηση και να ενταχθούν στο σύστημα απονομής συντάξεων.

Μάλιστα, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων (ξεπέρασαν τις 3.600), αποφασίστηκε από τον e-ΕΦΚΑ στον πρώτο κύκλο να συμμετάσχουν συνολικά 1.200 άτομα, παρά τις αρχικές εξαγγελίες περί 180 ατόμων. Πρόκειται για 800 δικηγόρους και 400 λογιστές – φοροτεχνικοί.

Για την εκπαίδευση – πιστοποίηση, η οποία αποσκοπεί στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων, τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ προγραμματίζει σύντομα να ξεκινήσει και ο δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης-πιστοποίησης.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί τόσο ασύγχρονα, μέσω διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας (Moodle), στον ιστότοπο howto.gov.gr, όσο και με διαδικτυακά μαθήματα σε πραγματικό χρόνο.

Η εκπαίδευση θα απαρτίζεται από τα εξής μαθήματα:

  • Νομοθεσία θεμελίωσης δικαιώματος.
  • Νομοθεσία νομιμοποίησης χρόνου ασφάλισης και χρήσης του στην απονομή σύνταξης (ανακεφαλαίωση-βεβαίωση χρόνου ασφάλισης μισθωτών και μη μισθωτών, διαπίστωση οφειλών, ενδεχόμενη αναθεώρηση πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών, ρυθμίσεις οφειλών μη μισθωτών, αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης)
  • Υπολογισμός κύριας σύνταξης με τους κανόνες του Ν. 4387/2016 & του Ν. 4670/2020
  • Δικαιολογητικά
  • Εκπαίδευση στη χρήση εφαρμογών και μηχανογραφικών συστημάτων

Κάθε εκπαιδευτική ενότητα περιλαμβάνει: (α) εκπαιδευτικό βίντεο (παρουσίαση), (β) σημειώσεις, (γ) εκπαιδευτικό υλικό και (δ) τεστ αυτοαξιολόγησης γνώσεων ενότητας (quiz). Οι εξετάσεις πιστοποίησης θα διεξαχθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News