BUSINESS & FINANCE

Συντάξεις από λογιστές – δικηγόρους: Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα και ο τιμοκατάλογος

Μεγάλο το ενδιαφέρον από επαγγελματίες για την έκδοση συντάξεων

Συντάξεις από λογιστές – δικηγόρους: Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα και ο τιμοκατάλογος

Το υπουργείο εργασίας και ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να τρέχει όλες τις παρεμβάσεις για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων και όχι μόνο. Σε εφαρμογή από την Δευτέρα 23 Αυγούστου μπαίνει το σχέδιο για την απονομή των συντάξεων μέσω πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων καθώς αρχίζει ο πρώτος κύκλος της πιστοποίησης τους. Η αρχική πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αφορούσε 180 επαγγελματίες παρόλα αυτά το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο από την πλευρά των επαγγελματιών με αποτέλεσμα σήμερα ο ΕΦΚΑ με ανακοίνωση του διευρύνει τον αριθμό των συμμετοχόντων του πρώτου κύκλου πιστοποίησης σε 1.200.

Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ο ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης ή είναι εν αναμονή συνταξιούχος, θα μπορεί να αναθέσει σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ.

Στη συνέχεια θα μπορεί να επιλέξει έναν πιστοποιημένο επαγγελματία(δικηγόρο ή λογιστή) από το ειδικό μητρώο που θα τηρείται στον e-ΕΦΚΑ.

Oι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και δεδομένα που τηρούνται σε ηλεκτρονικά και έγχαρτα αρχεία του ΕΦΚΑ. Βασικό έργο τους θα είναι:

α) Να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση.

β) Να διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών (για τους μη μισθωτούς), να εκδίδουν σχετική βεβαίωση ή να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης.

γ) Να υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση.

δ) Να συντάσσουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης.

ε) Να εκδίδουν προσυνταξιοδοτική βεβαίωση.

στ) Να συντάσσουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών.

Με βάση αυτές τις βεβαιώσεις, τις οποίες θα πρέπει να υποβάλει ο πιστοποιημένος στον ΕΦΚΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα θα υπολογίζουν το ποσό της σύνταξης και θα εκδίδουν την οριστική απόφαση μέσα σε 30 ημέρες. Εάν παρέλθει το όριο των 30 ημερών από την υποβολή του σχεδίου οριστικής απόφασης και δεν έχει εκδοθεί η απόφαση, θα θεωρείται ότι έχει εγκριθεί το σχέδιο του ιδιώτη, και βάσει αυτού θα απονέμεται η σύνταξη.

Ο τιμοκατάλογος των συντάξεων

Οι επαγγελματίες θα πληρώνονται μέσω του ΕΦΚΑ το ποσό που αναλογεί στην εργασία που έχουν αναλάβει όπως παρακάτω:

  • Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ),  80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς
  • Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
  • Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ
  • Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.
  • Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα μπορούν να εκδίδουν τις εν λόγω βεβαιώσεις και σχέδια αποφάσεων μόνο για τους πρώην φορείς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

  • Bεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ),  80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς
  • Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
  • Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News