Business & Finance Παρασκευή 16/07/2021, 10:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέντρα διασκέδασης: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής – Μόνο εμβολιασμένοι και στους εξωτερικούς χώρους

Με ταυτότητα η είσοδος στους κλειστούς χώρους

Κέντρα διασκέδασης: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής – Μόνο εμβολιασμένοι και στους εξωτερικούς χώρους

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής κυοφορούνται για τη λειτουργία των χώρων διασκέδασης, καθώς πληροφορίες του Μαξίμου αναφέρουν ότι τα υπαίθρια κέντρα (εξωτερικοί χώροι) θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους και καθήμενους στο 85% της χωρητικότητας.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για μία αλλαγή, η οποία «εξισώνει» τους ανοιχτούς με τους κλειστούς χώρους διασκέδασης, οι οποίες θα έχουν το ίδιο καθεστώς λειτουργίας και θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.

Παράλληλα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, για την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους διασκέδασης θα απαιτείται η προσκόμιση ταυτότητας ή άλλων αποδεικτικών εγγράφων.

Τι άλλο αλλάζει από σήμερα έως και τις 31 Αυγούστου

  • Σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.
  • Κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο για αμιγώς εμβολιασμένους (covid free) στο 85% της χωρητικότητας.
  • Οι ανήλικοι μπορούν να εισέρχονται στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης με αμιγείς χώρους μόνο με self test και δήλωση γονέα.

Ποιες κυρώσεις προβλέπονται

1η παράβαση:

  • Για τα καταστήματα εμβαδού μικρότερο των 200 τ.μ. επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες
  • Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ. επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

  • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

  • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας επιβάλλεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Μάλιστα, η επιβολή κυρώσεων είναι εφικτή και ετερογχρονισμένα, βάσει αποδεικτικού υλικού στα social media.

Τα τρία σήματα των καταστημάτων

Στο μεταξύ, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, τα καταστήματα θα μπορούν να διαθέτουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις: «Χώρος Covid Free», «Μικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

  • Στους «Χώρους Covid Free», τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους, ενώ οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι. Θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων και θα υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις στην περίπτωση παραβίασης των μέτρων.
  • Στους «Μεικτούς Χώρους» θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ θα προβλέπονται ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης, όπου θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, οι οποίοι θα έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν νοσήσει ή θα έχουν κάνει τεστ.
  • Τέλος, με συγκεκριμένο σήμα θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό έχει εμβολιαστεί.

* Τα σήματα «κατεβαίνουν» από τους επιχειρηματίες στη διεύθυνση https://covidfree.gov.gr/

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News