BUSINESS & FINANCE

Αλλαγή μοντέλου στην εστίαση: Τα 2 σενάρια

Εγκαταλείπεται ο διαχωρισμός «αμιγών» και «μεικτών» χώρων

Αλλαγή μοντέλου στην εστίαση: Τα 2 σενάρια

Από την περασμένη Παρασκευή το MR είχε γράψει για το κυβερνητικό σχέδιο να μην ισχύσει τελικά ο διαχωρισμός «αμιγών» και «μεικτών» χώρων, όπως είχε προαναγγελθεί στα τέλη Ιουνίου, αλλά να πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας της εστίασης, λόγω της απότομης έξαρσης της πανδημίας.

Από το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε, φαίνεται πως η πληροφορία του MR είναι όλο και πιο πιθανό να επιβεβαιωθεί. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, που έχει αναλάβει κομβικό ρόλο εκ μέρους της κυβέρνησης σε αυτό το τέταρτο κύμα, δήλωσε πως επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης. «Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών ώστε να εξασφαλίσουμε ότι μια αύξηση στα κρούσματα δεν θα μεταφραστεί σε πίεση στο σύστημα υγείας και ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν θα διακοπεί με απότομα πισωγυρίσματα», είπε μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε ότι  «εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης, αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αδωνις Γεωργιάδης που δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως «μέσα στην εβδομάδα που έρχεται θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εμβολιασμένων σε εστίαση και διασκέδαση».

 Είναι σαφές πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγή του πλαισίου με τα δύο πιθανότερα σενάρια να είναι τα εξής: α) άνοιγμα των κλειστών χώρων αποκλειστικά για εμβολιασμένους και β) παράταση στον χρόνο που θα παραμείνουν κλειστά.

Και τα δύο σενάρια είναι ισχυρά με αρκετούς να λένε πως το πρώτο θα αποτελέσει και μία καλή πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει το φθινόπωρο, όπου τα όποια περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.

Τέλος, όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολίου οι μόνες κατηγορίες που έχουν συζητηθεί είναι αυτές των υγειονομικών και των εργαζομένων σε γηροκομεία με τις σχετικές ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα να αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News