Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 20:55
ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Ο πήχης Μητσοτάκη για τις εξαγωγές: Ακόμη και στο 50% του ΑΕΠ

Ο πήχης Μητσοτάκη για τις εξαγωγές: Ακόμη και στο 50% του ΑΕΠ

Στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας τίθενται πλέον οι εξαγωγές, με την προοπτική ότι η συμμετοχή των εξαγωγών μπορεί να φθάσει ακόμη και στο 50% του ΑΕΠ. Αυτό προέκυψε, τόσο από τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών της κυβέρνησης, όσο και από την ομιλία της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνας Σακελλαρίδη, στο σημερινό ψηφιακό συνέδριο: «Exports turn Crisis into Opportunity».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μικρό άθλο», υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα και την ευελιξία που επιδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγές ακόμη και μέσα στην πανδημία, ενώ τόνισε πως αποτελεί εθνική στόχευση η αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα, σε 48% μέχρι το 2023. Σημείωσε πως η χώρα διαθέτει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με 85 δράσεις και επεσήμανε πως το εξωτερικό εμπόριο, παρά τις δυσκολίες, μπορεί να γίνει το όχημα για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Αντίστοιχα, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την χάραξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις Εξαγωγές και θεωρεί πως η συμμετοχή των εξαγωγών μπορεί να φθάσει στο 50% του ΑΕΠ.    

Στα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση της φορολογίας και την τόνωση της ρευστότητας κάτω υπό αντίξοες συνθήκες, στάθηκε ο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως το κυβερνητικό επιτελείο προωθεί το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, με επίκεντρο τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, ενώ τόνισε πως υπάρχει σχέδιο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (ύψους 32 δισ. ευρώ) που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026.

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας που υλοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά σε 69 χώρες για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.

Μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και τη δημιουργία ενός σταθερού και στέρεου περιβάλλοντος, έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για τα κίνητρα που παρέχει η Ελλάδα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Κάλεσε δε, τους ξένους επενδυτές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται, «όπως έκαναν κορυφαίοι πολυεθνικοί κολοσσοί, μεταξύ των οποίων η Microsoft και η Pfizer» όπως είπε.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στάθηκε στο δυναμισμό που επιδεικνύουν οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων υπό δυσμενείς συνθήκες, αναφέρθηκε στις ενέργειες να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια διακίνησης μέσα στην πανδημία, ενώ επεσήμανε την πρόθεση του υπουργείου να εργαστεί ώστε τα ελληνικά τρόφιμα να τονώσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης σημείωσε την ανάγκη σύνδεσης των ελληνικών προϊόντων με τον τουρισμό και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις του υπουργείου προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του τουρισμού πολυτελείας.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέλυσε τα οφέλη από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου. Στόχος, όπως είπε, είναι η ψηφιοποίηση ακόμη περισσότερων υπηρεσιών, φθάνοντας τις 1.000 σε λίγους μήνες, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στις τηλεπικοινωνίες και στην ανάπτυξη δικτύων 5G.

Την ίδια στιγμή, σημαντικοί εκπρόσωποι του οικονομικού κόσμου και από τον χώρο των τραπεζών αναφέρθηκαν στις προοπτικές και στις δυνατότητες των ελληνικών εξαγωγών και σε τρόπους χρηματοδότησής τους.

Επίσης, Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπέγραψε Σύμφωνο Αδελφοποίησης του επιμελητηρίου με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης και αναφέρθηκε στο ρόλο των επιμελητηρίων και στη συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην πορεία ανάκαμψης. 

Τις εργασίες του συνεδρίου, που διοργάνωσαν από κοινού, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης, άνοιξαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των ελληνικών εξαγωγών σε μια κρίσιμη συγκυρία για την χώρα. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News