Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 17:06
ΕΡΕΥΝΑ

ILO: Οι Έλληνες έχασαν το 9,6% του μισθού στο πρώτο lockdown

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τις γυναίκες

ILO: Οι Έλληνες έχασαν το 9,6% του μισθού στο πρώτο lockdown

Δραματικό αντίκτυπο στο εισόδημα των Ελλήνων έχει η πανδημία του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από τα αναθεωρημένα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ του α’ και του β’ τριμήνου του 2020, οι εργαζόμενοι, ως απόρροια του lockdown και των περιοριστικών μέτρων, έχασαν το 9,6% των μηνιαίων αποδοχών τους.

Το ποσοστό αυτό, πάντως, κατά κύριο λόγο οφείλεται στη μείωση των ωρών εργασίας (σ.σ. αναστολή συμβάσεων εργασίας) και όχι στη μείωση των θέσεων εργασίας. 

Την ίδια ώρα, η μείωση αποδείχθηκε πιο επιζήμια για τις γυναίκες εργαζόμενους παρά για τους άνδρες. Κι αυτό, διότι οι πρώτες απώλεσαν το 11,7% του μηνιαίο μισθού, ενώ οι δεύτεροι το 8,2%. 

ILO: Οι Έλληνες έχασαν το 9,6% του μισθού στο πρώτο lockdown-1

Άνιση η μείωση των μισθών

Συνολικά, όπως αποκαλύπτει η έρευνα του ILO, η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τον μέσο μηνιαίο μισθό των 2/3 των χωρών – μελών του Οργανισμού. Όμως, η μείωση αυτή δεν επηρέασε όλους με τον ίδιο τρόπο. 

Για παράδειγμα, οι μισθοί των γυναικών και των χαμηλά αμειβόμενων υπέστησαν μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τους μισθούς των ανδρών και των υψηλά αμειβόμεων εργαζομένων.

Στην Ευρώπη, παράλληλα, τα δεδομένα έδειξαν ότι οι άνδρες έχασαν το 5,4% των μηνιαίων εισοδημάτων τους, σ’ αντίθεση με τις γυναίκες, οι οποίες έχασαν το 8,1%. Την ίδια στιγμή, το 50% των πιο χαμηλά αμειβόμενων εργαζόμενων έχασε πάνω από το 17% των μηνιαίων αποδοχών.

Συνολικά, οι μεγαλύτερες απώλειες αφορούσαν την Πορτογαλία (-13,5%), την Ισπανία (-12,7%), τη Γαλλία (-10%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (-9,2%). Αντίθετα, οι μικρότερες παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία (-1,7%), το Λουξεμβούργο (-2,9%) και τη Δανία (-3,3%). 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News