Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 19:04
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Διευρύνεται ο αριθμός των ευνοημένων για την ανάσχεση του «brain drain»

Ειδική τροποποίηση από το υπουργείο Οικονομικών

Διευρύνεται ο αριθμός των ευνοημένων για την ανάσχεση του «brain drain»

Την ένταξη ακόμη περισσότερων νέων της γενιάς του «brain drain» στις ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για την προσέλκυση ξένων εργαζόμενων ή αυτοαπασχολούμενων.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι στο ειδικό φορολογικό καθεστώς θα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας τα πέντε από τα συνολικά έξι προηγούμενα χρόνια.

Στην αρχική διάταξη, αντίθετα, οριζόταν ως προϋπόθεση το φυσικό πρόσωπο να μην ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας κατά επτά από τα συνολικά οκτώ προηγούμενα χρόνια.

Μ’ αυτή την τροποποίηση, όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, «παρέχουμε κίνητρα για την επιστροφή στην πατρίδα των νέων παιδιών, τα οποία έφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια».

Πρόκειται για μια απόφαση, την οποία είχαν εισηγηθεί και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την -υπό προϋπόθεση- φορολόγηση μόνο του 50% των εισοδημάτων όσων αλλοδαπών εργαζόμενων ή αυτοαπασχολούμενων επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News