ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέσα στον Ιούνιο – Όλες οι αλλαγές

φωτ. InTime News

Η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη μπρος τις μηχανές για την ολοκλήρωση δύο μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Αυτή της αγοράς εργασίας αλλά και της επικουρικής ασφάλισης. Το εργασιακό νομοσχέδιο ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ενώ σειρά παίρνει και το νομοσχέδιο που αλλάζει άρδην το τοπίο στην επικουρική ασφάλιση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή στα τέλη Ιουνίου ώστε να ψηφιστεί στις αρχές Ιουλίου. 

Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα 

H ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά το σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το οποίο σταδιακά θα μετατραπεί από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Το νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 1/1/2022 που έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και προαιρετικό για εργαζόμενους κάτω των 35 ετών που είτε συμμετέχουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση. Για κάθε εργαζόμενο που θα ασφαλίζεται στο νέο σύστημα θα δημιουργείται προσωπικός λογαριασμός στον οποίο θα κατατίθενται οι εισφορές του. Οι εισφορές αυτές θα επενδύονται από το δημόσιο  ταμείο που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του ασφαλισμένου.

Τα τρία υπο-ταμεία

Θα υπάρχουν τρία υπο-ταμεία από τα οποία θα μπορεί να επιλέξει ο εργαζόμενος. Το «συντηρητικό», το «ισορροπημένο» και το «επιθετικό». Θα υπάρχει βέβαια και η επιλογή συνδυασμού των υπό-ταμείων. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει όχι απλώς την τοποθέτηση των εισφορών του σε ένα από τα τρία αυτά υπο-ταμεία, αλλά την αναλογία τοποθέτησης των εισφορών του σε αυτά. Για παράδειγμα, θα μπορεί να τοποθετεί το 40% των εισφορών του σε ένα υπο-ταμείο και το 60% σε ένα άλλο. Αν δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένη επιλογή, το υπο-ταμείο αναφοράς όπου θα επενδύονται οι εισφορές του θα είναι το «ισορροπημένο». Τα τρία υπο-ταμεία θα ακολουθούν τα λεγόμενα «προφίλ ηλικίας» – δηλαδή, το επίπεδο του επενδυτικού κινδύνου θα μειώνεται καθώς ο ασφαλισμένος θα πλησιάζει στην ηλικία συνταξιοδότησής του.

Πού θα επενδύονται οι εισφορές

Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε μετοχές, ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ώστε να επιτυγχάνεται διασπορά του επενδυτικού κινδύνου ενώ ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου-εισφορών θα βρίσκεται σε ρευστά διαθέσιμα. 

Τι πόσο θα παίρνει τελικά ο συνταξιούχους

Η επικουρική σύνταξη που θα παρέχεται στον ασφαλισμένο θα καθορίζεται με βάση τα σύνολο των ασφαλίστρων που θα έχουν καταβληθεί και των αποδόσεων των αντιστοίχων επενδύσεων. Θα υπάρχει κρατική εγγύηση ώστε, σε αναλογιστική βάση και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η καταβαλλόμενη σύνταξη να μην υπολείπεται της αξίας των εισφορών που έχουν καταβληθεί.

Tι αλλάζει στους νυν ασφαλισμένους

Οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων αλλά και των σημερινών ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν αποκλειστικά με βάση το υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα εξακολουθούν να υπολογίζονται με τις ισχύουσες διατάξεις και δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τη μεταρρύθμιση. Για όσους
από τους σημερινούς εργαζόμενους έχουν επικουρική ασφάλιση και θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα, η σύνταξή τους θα υπολογισθεί με βάση τις εισφορές και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους στο νέο σύστημα και αναλογικά, με βάση τα χρόνια και το ύψος των εισφορών τους στο υφιστάμενο σύστημα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News