ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο οδικός χάρτης της Κομισιόν για απασχόληση και συντάξεις

Ο οδικός χάρτης της Κομισιόν για απασχόληση και συντάξεις

Ανάμεσα στις εκκρεμότητες της ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με την 9η μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών είναι και η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τους θεσμούς η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να έχει γίνει από τον τέλος 2020 αλλά λόγω της κρίσης του κορωνοϊού η μεταρρύθμιση καθυστέρησε.

Το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ως στόχο την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για το ατομικό εργατικό δίκαιο, όπως και τις παρεμβάσεις στο καθεστώς των υπερωριών ενώ όπως αναφέρει θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και αλλαγές στις  «άχρηστες» όπως αναφέρει η έκθεση  διαφοροποιήσεις μεταξύ των εργαζομένων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της βιομηχανίας η της βιοτεχνίας. Ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την αύξηση των υπερωριών  και στους τομείς της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας όπου μέχρι αυτή τη στιγμή έχει διαφορετικό πλαφόν υπερωριών .Επιπλέον όπως αναφέρουν στην έκθεση τους θα πρέπει να υπάρξει και ένα θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασια.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τον Μάρτιο και θα νομοθετηθεί τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, οι θεσμοι θα ενημερωθούν για το νέο  σχέδιο νόμου. Σφιχτό χρονοδιάγραμμα όμως έχουν ορίσει και για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού Μέχρι τέλος Ιουλίου πρέπει να έχει καθοριστεί ο νέος κατώτατος μισθός, ενώ αναφέρεται πως ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αναθεωρείται κάθε χρόνο. Αναλυτικά αναφέρεται πως λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία, η διαδικασία διαβούλευσης για την ενημέρωση του ελάχιστου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 είχε διακοπεί (αρχικά για περίοδο 6 μηνών, στη συνέχεια παρατάθηκε δύο φορές, για επιπλέον 3 μήνες). Το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού αναμένεται τώρα να καθοριστεί έως τα τέλη Ιουλίου του 2021.

Ενώ η Κομισιόν προειδοποιεί την κυβέρνηση να ακολουθήσει προσεκτικά βήματα μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης καθώς το πλήρες μέγεθος της πρόκλησης αναμένεται να γίνει εμφανές μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο λάθος χειρισμός σύμφωνα με την Κομισιόν μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα «χιονοστιβάδας». Όπως αναφέρετε τα μέτρα που λήφθηκαν φαίνεται πως  ήταν αποτελεσματικά και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό παρά τη σημαντική οικονομική συρρίκνωση. Η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, φτάνοντας το 16,2% το τρίτο τρίμηνο του 2020, γεγονός που δείχνει ότι τα ισχύοντα μέτρα στήριξης είναι επιτυχή για την προστασία των θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, η απασχόληση μειώθηκε σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, κυρίως λόγω του χαμηλότερου αριθμού προσλήψεων στον τουριστικό τομέα. Η ανεργία των νέων μειώθηκε επίσης, αλλά παραμένει πολύ υψηλή στο 34,2% το τρίτο τρίμηνο.

Η έκθεση όμως χτυπάει το καμπανάκι για πολλοστή φορά και για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Όπως αναφέρετε η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων έχει κατεβάσει ρυθμούς λόγω του κορωνοϊού. Το απόθεμά τους, παρόλα αυτά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Σύμφωνα με την έκθεση η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε την δέσμευση του για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων στο τέλος του 2021.Ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης  ζητούν ταχύτερους ρυθμούς για την λειτουργική ενοποίηση του e-EΦΚΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News