ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: Άνοιξαν 2 στις 3 επιχειρήσεις – Πότε θα λάβουν τα χρήματα της στήριξης

Την επόμενη εβδομάδα η έγκριση του προγράμματος στήριξης από την Κομισιόν

Εστίαση: Άνοιξαν 2 στις 3 επιχειρήσεις – Πότε θα λάβουν τα χρήματα της στήριξης

Κλειστό παραμένει το 1/3 των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς είτε δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους και επομένως δεν μπορεί να λειτουργήσει, είτε δεν διαθέτει επαρκή χρήματα για να καλύψει το κόστος επαναλειτουργίας. Κάποιες δε επιχειρήσεις επέλεξαν να μην ξεκινήσουν την λειτουργία τους, καθώς οι περιορισμοί στο ωράριο σε συνδυασμό με το ότι μπορεί να διαθέτουν πολύ μικρό εξωτερικό χώρο, καθιστά ασύμφορο το άνοιγμα.

Η έγκριση του ειδικού προγράμματος για την εστίαση, η οποία αναμένεται να δοθεί από τις Βρυξέλλες εντός της επόμενης εβδομάδας σε συνδυασμό με την πιθανή διεύρυνση του ωραρίου από τις 15 Μαΐου και μετά, οπότε ανοίγει και ο τουρισμός, ίσως οδηγήσουν περισσότερους επιχειρηματίες που σήμερα κρατούν κλειστά τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ τους, στην απόφαση τελικά να τα λειτουργήσουν. Η πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης κι Επενδύσεων που θα υποδεχθεί τις αιτήσεων των επιχειρήσεων που είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση είναι έτοιμη για να λειτουργήσει μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν. Βεβαίως, η εκταμίευση δεν θα γίνει αμέσως, αλλά επιδιώκεται να έχουν δοθεί τα χρήματα στους επιχειρηματίες της εστίασης μέχρι το τέλος Μαΐου.

Αρμόδιες πηγές, πάντως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρώτον, να επιτραπεί η αναπαραγωγή μουσικής από την επόμενη εβδομάδα και δεύτερον, να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης που βρίσκονται σε στοές. Σχετική ενημέρωση έλαβε και ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.

Πληρότητα από 60% έως και 100% 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) η εικόνα τις δύο πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας του κλάδου ήταν πολύ καλή ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές με την πληρότητα να αγγίζει το 100%, ενώ στον αστικό ιστό κυμάνθηκε από 60% έως 90%.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν εστιατόρια που λειτουργούν βράδυ, μπαρ, καθώς και οι επιχειρήσεις του κλάδου που βρίσκονται σε περιοχές τουριστικές, όπως είναι για παράδειγμα ακόμη και συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας (Πλάκα και Ψυρρή), όπου αρκετές επιχειρήσεις επέλεξαν να μην ανοίξουν. Επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης που λειτουργούν αποκλειστικά βράδυ επισημαίνουν ότι εάν επιτρεπόταν η λειτουργία των εστιατορίων έως τη 1 π.μ., τότε θα είχαν υπερδιπλάσιους τζίρους.

«Η  αγορά ξεκίνησε με πολύ καλούς ρυθμούς  και  ιδιαίτερα  μεγάλη πληρότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας,  καθώς ο καλός καιρός, οι αργίες, αλλά και η διαδημοτικές μετακινήσεις επέτρεψαν στους καταναλωτές να   επισκεφθούν καφέ και εστιατόρια»,  τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς. «Ωστόσο  αρκετοί ήταν  και επιχειρηματίες που επέλεξαν να καθυστερήσουν το άνοιγμα των μαγαζιών τους, και αυτό λόγω  αδυναμίας  εφοδιασμού  με πρώτες ύλες και της  έλλειψης  ρευστότητας, ενώ  θεωρώ ότι ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 20% δεν θα ανοίξει λόγω  της έλλειψης εξωτερικών χώρων για  την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων», επισημαίνει ο  Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Προβλήματα, επίσης, προκλήθηκαν από την επιβολή προστίμων σε καταστήματα που θεωρήθηκε -λανθασμένα σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου – ότι λειτουργούσαν παρανόμως σε εσωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε επιχειρήσεις που είχαν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά επειδή είχαν κατεβασμένες τις τέντες, η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο, θεωρώντας ότι πρόκειται για εσωτερικό χώρο. Για τον λόγο αυτό η ΠΟΕΣΕ απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, προκειμένου να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News