ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και ο Απρίλιος με αναστολές: Ποιες ρήτρες θα ισχύσουν

Και ο Απρίλιος με αναστολές: Ποιες ρήτρες θα ισχύσουν

Οι αναστολές συνεχίζονται και τον Απρίλιο όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. H αναβολή του ανοίγματος της οικονομίας οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε επέκταση των μέτρων στήριξης για τον Απρίλιο και τον λογαριασμό του 2021 να ανεβαίνει στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εικόνα του πρώτου 10ημέρου τουλάχιστον του Απριλίου όπως αναφέρουν παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας δεν θα είναι διαφορετική με αυτή του Μαρτίου. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε ένα ίδιο πλέγμα μέτρων για τους εργαζόμενους σχεδόν ίδιο με αυτό του Μαρτίου. Στο καθεστώς των αναστολών θα μπορούν να ενταχθούν τόσο οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές όσο και οι πληττόμενες.

Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και τον Απρίλιο με κρατική εντολή υποχρεωτικά θα πρέπει να θέσουν σε αναστολή το σύνολο του προσωπικού τους.

Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και τον Απρίλιο με κρατική εντολή υποχρεωτικά θα πρέπει να θέσουν σε αναστολή το σύνολο του προσωπικού τους.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ  ή θα επαναλειτουργήσουν κατά το μήνα Απρίλιο θα έχουν και αυτές την δυνατότητα να ενταχθούν στο καθεστώς των αναστολών.

Παρόλα αυτά και αυτόν το μήνα θα συνεχίσει να ισχύει η ρήτρα της μη αύξησης τζίρου σε επιχειρήσεις με έναρξη πριν το 2018 όπως ίσχυσε για πρώτη φορά τον Μάρτιο ενώ σχεδόν σίγουρο είναι πως θα προστεθεί επιπλέον κριτήριο για την ένταξη των πληττόμενων επιχειρήσεων στο καθεστώς των αναστολών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα αυτή των αναστολών θα είναι τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα του Απρίλιου.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα κριτήρια που θα περιορίσουν τους δικαιούχους

Όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Εργασίας στο «ΜR» σε περίπτωση που η πανδημία εξελιχθεί πολύ καλύτερα από ότι αναμένουν και και η άρση των περιορισμών στην οικονομία τρέξει ακόμη γρηγορότερα δεν αποκλείεται να υπάρξουν περισσότερα νέα κριτήρια που θα περιορίσουν τους δικαιούχους ώστε οι αναστολές σιγά σιγά να στοχεύουν σε επιχειρήσεις που θα έχουν την ανάγκη να βρίσκονται κάτω από το καθεστώς των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Ένα σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι σε δεύτερο χρόνο είναι στις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ να υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των αναστολών των εργαζομένων που θα μπορούν να δηλώσουν οι επιχειρήσεις. To πλαφόν στις αναστολές είναι άλλωστε μια συνταγή η οποία δοκιμάστηκε και κατά την επαναλειτουργία της οικονομίας κατά την άρση του πρώτου lockdown. Ένα δεύτερο σενάριο είναι οι πληττόμενες επιχειρήσεις όχι μόνο να μην εμφανίζουν αύξηση αλλά να εμφανίζουν και μείωση τζίρου.

Το επίδομα ειδικού σκοπού και για το μήνα Απρίλιο ορίζεται στα 534 ευρώ. Οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε αναστολή θα δικαιούνται ποσό ανάλογο με τις ημέρες που θα βρεθούν σε αναστολή (17,8 ευρώ ανά ημέρα).

Προφανώς και η δυνατότητα των αναστολών θα συνοδεύεται και με ρήτρα μη απολύσεων για τις επιχειρήσεις που διαφοροποιείται ανάμεσα σε κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News