ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Φρένο» στις εικονικές αναστολές

«Φρένο» στις εικονικές αναστολές

Οι αναστολές μπορεί να συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο αλλά με μια μεγάλη διαφορά. Οι αναστολές του Φεβρουαρίου θα πρέπει να προαναγγέλλονται. Οι εργοδότες δηλαδή θα πρέπει εκ των προτέρων να υποβάλλουν το ειδικό έντυπο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Τι γινόταν τους προηγούμενους μήνες.

Οι αναστολές μπορούσαν να δηλωθούν μέχρι και την τελευταία μέρα του μήνα. Για παράδειγμα για τον μήνα Δεκέμβριο, οι εργοδότες μπορούσαν να δηλώσουν τις αναστολές αρχικά μέχρι 31 Δεκέμβριου και με την παράταση που δόθηκε μέχρι τις 5 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται πως επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ έχουν δικαίωμα από τον Νοέμβριο να θέτουν ακόμη και το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή. Έτσι πολλές πληττόμενες επιχειρήσεις είχαν βρει παραθυράκι στο μέτρο των αναστολών και εφάρμοζαν της εξής τακτική.

Ο εργαζόμενος μπορεί να προσερχόταν ολόκληρο τον μήνα στην εργασία του. Ο εργοδότης στις 30 ή 31 του μήνα το απόγευμα πήγαινε και δήλωνε σε αναστολή τον εργαζόμενο για όλο τον μήνα παρόλο που ο εργαζόμενος  είχε απασχοληθεί ολόκληρο τον μήνα..Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που ο εργαζόμενος το δεχόταν υπό την πίεση του εργοδότη και της απόλυσης. Έτσι η επιχείρηση  μπορούσε να γλιτώνει μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος από τον Νοέμβριο.

Υπήρχαν όμως και οι περιπτώσεις που υπήρχε συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη. Ο εργαζόμενος και σε αυτή την περίπτωση εργαζόταν κανονικά όλο τον μήνα  και δηλωνόταν σε αναστολή την τελευταία μέρα του μήνα αλλά και πάλι για χρονικό διάστημα που αφορούσε όλο τον μήνα. Ο εργοδότης γλίτωνε όλο το μη μισθολογικό κόστος. Μάλιστα στις περιπτώσεις που ο μισθός ήταν μεγαλύτερος του κατώτατου μισθού γινόταν και συμφωνία μεταξύ των δύο μερών να δοθεί και το υπερβάλλον ποσό.

Με αυτόν τον τρόπο οι εργοδότες γλίτωναν επιπλέον και μέρος του μισθολογικού κόστους. Επίσης ο εργαζόμενος έπαιρνε το έκτακτο επίδομα των 534€ και το επιπλέον ποσό από τον εργοδότη .Άρα δεν έχασε ούτε ένα ευρώ από τον μισθό του. Μάλιστα όντας σε αναστολή δικαιούνταν να ενταχθεί και στο μέτρο του μειωμένου ενοικίου να πληρώσει δηλαδή μόνο το 60% του μισθώματος αλλά ταυτόχρονα να βρίσκεται και κάτω από την ομπρέλα της αναστολής για τις ρυθμισμένες οφειλές του προς το Δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο όλοι ήταν κερδισμένοι. Φαίνεται όμως πως οι δηλώσεις των αναστολών που έφταναν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την τελευταία ημέρα κάθε μήνα ή τέλος πάντων στην λήξη των ορισμένων προθεσμιών προβλημάτισε το επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας..

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος που αφορά τις ανακλήσεις των αναστολών εργασίας. Η προσωρινή ανάκληση για τον Φεβρουάριο επίσης θα πρέπει να  προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής. Πολλές επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν όπως επιχειρήσεις στο κλάδο του λιανεμπορίου ή τα κομμωτήρια δήλωναν στο ΠΣ Εργάνη καθυστερημένα την ανάκληση της αναστολής καθώς δεν υπήρχε η προϋπόθεση της προαναγγελίας .Αποτέλεσμα; Επιχείρηση και εργαζόμενος να βρίσκονται λίγο παραπάνω κάτω από την κρατική σκέπη..

Η αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο Εργασίας μάλλον αξιολόγησε λίγο καλύτερα τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ και έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά βάζοντας δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην καταστρατηγείται το μέτρο των αναστολών εργασίας.

Έτσι τον Φεβρουάριο η αναστολή συμβάσεως εργασίας  θα πρέπει να προαναγγέλεται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζεται μάλιστα πως σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας, η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο το μήνα.Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.

Εξαίρεση θα υπάρξει μόνο για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, καθώς προς διευκόλυνση των λογιστών, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων θα πρέπει να υποβληθούν εντός του πρώτου πενθημέρου του Φεβρουαρίου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News