ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mπες-βγες στις αναστολές-Τα ποσά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Mπες-βγες στις αναστολές-Τα ποσά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης νυχιών σήκωσαν ρολά χθες και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων επέστρεψαν στην εργασίας τους. Από την άλλη νέες περιφέρειες «χρωματίστηκαν» με βαθύ κόκκινο όπως η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Καρδίτσα αλλά και κάποιες περιοχές επέστρεψαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου όπως η Σάμος, η Φωκίδα, η Άρτα. Όλες αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας που δηλώνονται και προφανώς και τα ποσά που θα λάβουν οι εργαζόμενοι.

Για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν παραρτήματα στις νέες περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου  σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής δίνεται η δυνατότητα υποβολής νέων δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με έναρξη αναστολών από το Σάββατο, 20/3/2021. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να προαναγγέλλουν μόνο νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. Έτσι οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή από τις 20 Μαρτίου και μείνουν  σε αναστολή έως 31 Μαρτίου το ποσό αποζημίωσης που θα λάβουν είναι 213,6 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν παραρτήματα σε περιοχές που από το βαθύ κόκκινο εντάχθηκαν  στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου από 20/3/2021, δίνεται η δυνατότητα η επιχείρηση-εργοδότης να υποβάλει ορθή επανάληψη της υποβληθείσας υπεύθυνης δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της ως κλειστή, αλλάζοντας μόνο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο παρέμεινε κλειστή, χωρίς να επιτρέπεται καμία μεταβολή των δηλωθέντων εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως και 19/3/2021.

Στη συνέχεια  η επιχείρηση μπορεί να προβεί σε νέα υπεύθυνη δήλωση προαναγγελίας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που θέτει πλέον σε αναστολή, αλλάζοντας το καθεστώς υπαγωγής της σε πληττόμενη για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επαναλειτουργούν (κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών) μπορούν να προβούν σε ορθή επανάληψη της υποβληθείσας δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να τροποποιήσουν τον αριθμό των εργαζόμενων που παραμένουν σε αναστολή, αφαιρώντας τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στην εργασίας τους στις  22/3/2021.Οι εργαζόμενοι που άρχισαν να επέστρεψαν  από χθες 22 Μαρτίου θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 374 ευρώ για το διάστημα από 1 Μαρτίου έως και 21 Μαρτίου. Όσοι παρέμενουν σε αναστολή παρόλο που η επιχείρηση τους λειτουργεί θα λάβουν ολόκληρο το ποσό των 534 ευρώ.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι αλλαγές στις δηλώσεις των αναστολών θα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι αύριο (24/3/2021) και ώρα 23:59. Οι πληρωμές των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» εντός της εβδομάδας 5 έως 9 Απριλίου. Για τον Απρίλιο ο Υπουργός Χατζηδάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του επιβεβαίωσε πως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο αλλά όπως τόνισε τα μέτρα στήριξης τον μήνα αυτό  θα είναι στοχευμένα  στην  εστίαση, στον  τουρισμό και το λιανεμπόριο. Στις αναστολές του Απριλίου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται να εισαχθούν νέοι «κόφτες» ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά με στόχο να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις απασχόλησης.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News