Business & Finance Παρασκευή 17/05/2024, 11:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: «Δείχνει» τους λογιστές για τα προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις

Κ. Χατζηδάκης: «Δείχνει» τους λογιστές για τα προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις

(upd) «Mήπως το πρόβλημα είναι ότι λιγότεροι φορολογούμενοι θα προσφύγουν φέτος στους λογιστές;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ειδικά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είπε ότι το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων υπήρχε σε κάποιο βαθμό και τα προηγούμενα χρόνια και ότι φέτος η διαφορά είναι η υπογραφή. Δηλαδή, όπως διευκρίνισε πέρυσι απαιτείτο ούτως ή άλλως η υπογραφή του φορολογούμενου.

«Τώρα εάν δεν υπάρξει υπογραφή μέσα στις προθεσμίες, θεωρείται ότι ο φορολογούμενος αποδέχτηκε. Όλο αυτό για τι γίνεται; Γίνεται εδώ και χρόνια και εξελίσσεται από φέτος περαιτέρω, για να περιοριστεί ο κόπος των φορολογουμένων, το τρέξιμο δεξιά και αριστερά για να συλλέγουν στοιχεία και τα έξοδα, τα οποία εισπράττουν με μορφή εσόδων οι λογιστές. Να είμαστε τελείως καθαροί» υπογράμμισε. 

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ΠΟΦΕΕ ο υπουργός τόνισε ότι ζήτησε από την ΑΑΔΕ να εξετάσει το θέμα, προσθέτοντας ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ.

«Με την επιφύλαξη της ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ όμως, εγώ ως Υπουργός Οικονομικών θέλω να σημειώσω ότι πάντως σε καμία περίπτωση τα στοιχεία αυτά τα οποία συλλέγονται από τον ΕΦΚΑ, από τις τράπεζες κ.λπ. δεν είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα περσινά στοιχεία. Διότι ίδιες είναι οι τράπεζες, ίδιος είναι ο ΕΦΚΑ, ίδιοι είναι οι φορείς που αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Αντιθέτως φέτος γίνεται ένα βήμα μπροστά λόγω της λογικής, την οποία μόλις σας εξήγησα», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, «μου κάνει, λοιπόν, εντύπωση γιατί πέρσι δεν υπήρξαν τέτοιο είδους ανακοινώσεις ή πρόπερσι ή πάρα-πρόπερσι και υπάρχουν ειδικά φέτος. Μήπως αυτό σχετίζεται με το ότι δεν απαιτείται πια υπογραφή των φορολογουμένων και θεωρείται ότι η δήλωση είναι έγκυρη ως εκ τούτου είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην προσφεύγουν οι φορολογούμενοι στους λογιστές; Μήπως; Είναι ένα ερώτημα το οποίο καθένας μπορεί να το σκεφτεί».

Ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι «προφανώς το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεν παίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις. Θα εξετάσει η ΑΑΔΕ με προσοχή και θα απαντήσει με σαφήνεια σε αυτά τα ερωτηματικά που θέτει η Ομοσπονδία των Φοροτεχνικών». 

Απευθυνόμενος στους φορολογούμενους είπε ότι γίνονται σταθερά βήματα μπροστά στη φορολογία και στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος: «Με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, με το myDATA, με τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, με τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Με πολλά και διαφορετικά βήματα. Και αυτά τα βήματα θα τα διαφυλάξουμε. Προσπαθούμε να είμαστε σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση παντού. Το αυτό ισχύει και στα θέματα του φορολογικού συστήματος. Και καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να δείχνουν τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα. Και ο νοών νοείτω», υπογράμμισε.

Η απάντηση της ΑΑΔΕ 

Διευκρινίσεις σε συνέχεια των προβλημάτων που επικαλέστηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών για την καθυστέρηση της διαδικασίας στις φορολογικές δηλώσεις έδωσε η ΑΑΔΕ. Σε σχετική ανακοίνωση, η αρμόδια αρχή παραθέτοντας τα εργαλεία, παλιά και νέα, που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι, υποστηρίζει ότι όλη η διαδικασία φέτος, όχι μόνο δεν διαφέρει από αυτή των προηγούμενων χρόνων, αλλά είναι και ακόμα απλούστερη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ:

«Με αφορμή ανακοίνωση λογιστών – φοροτεχνικών για τη προσυμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Ως προς την προσυμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ακολουθήθηκε και φέτος η διαδικασία που ακολουθείται κάθε χρόνο και η οποία είναι γνωστή στους λογιστές-φοροτεχνικούς.

Ειδικότερα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι δηλώσεις των φορολογουμένων είναι προσυμπληρωμένες με τα στοιχεία που αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ από τους υπόχρεους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (πιστωτικά ιδρύματα, δημόσιοι φορείς, εργοδότες κλπ), οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την ορθή και πλήρη αποστολή των στοιχείων αυτών, και τη συμπλήρωση ή διόρθωσή τους, όπου απαιτείται.

Αντίστοιχα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τα προσυμπληρωμένα δεδομένα και να διορθώσουν – συμπληρώσουν άμεσα τα στοιχεία που τους αφορούν ή να επικοινωνήσουν με τον φορέα που τα έχει αποστείλει, για να προβεί ο φορέας στη διόρθωση, όπως προβλέπει ο νόμος.

Τα παραπάνω είναι γνωστά στους λογιστές φοροτεχνικούς και ζητήματα που τυχόν ανέκυπταν στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τους λογιστές φοροτεχνικούς, χωρίς αντίστοιχες δημόσιες ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα να προξενεί απορία η σκοπιμότητα της εν λόγω ανακοίνωσης.

Περαιτέρω, για πρώτη φορά φέτος, δόθηκε η δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύρια πολίτες με εισοδήματα κατά κύριο λόγο από μισθούς ή συντάξεις, να δουν τα στοιχεία  που έχουν αποσταλεί γι’ αυτούς στην ΑΑΔΕ, καθώς και τον φόρο που προκύπτει με βάση αυτά. Όπως από την πρώτη στιγμή έχει ειπωθεί, εάν οι πολίτες αυτοί ελέγξουν ότι τα στοιχεία είναι σωστά ή πλήρη, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν δήλωση, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ στις 2/7/2024. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης χωρίς κυρώσεις μέχρι τις 26/7/2024.

Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, για πρώτη φορά φέτος, η ΑΑΔΕ θα ειδοποιήσει φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δηλώσεις ή εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία των 1,3 εκατομμυρίων πολιτών για τυχόν μεταβολές στα δεδομένα τους από τους φορείς, ώστε να τα ελέγξουν εκ νέου και να προβούν σε τροποποιητική δήλωση, εφόσον απαιτείται.

Συνεπώς, όλη η διαδικασία, που ακολουθείται φέτος, όχι μόνο δε διαφέρει από αυτή των προηγούμενων χρόνων, αλλά είναι και ακόμα απλούστερη για τους φορολογουμένους. 

Επιπλέον, όλα αυτά έχουν ανακοινωθεί εγκαίρως και ήταν σε πλήρη γνώση των λογιστών – φοροτεχνικών από την πρώτη στιγμή.

Καθήκον όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων είναι η έγκαιρη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αντιμετώπιση όποιων ζητημάτων ανακύπτουν, με σκοπό την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων, και όχι η δημιουργία εντυπώσεων για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών σκοπιμοτήτων.»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις: «Χάνεται» ο Μάιος – Τα παράπονα για λάθη και παραλείψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News