Business & Finance Πέμπτη 28/03/2024, 19:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεώρηση του ΓΠΣ του Δ. Βύρωνα

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεώρηση του ΓΠΣ του Δ. Βύρωνα

Σε νέα εποχή εισέρχονται τρεις περιοχές της Αττικής, καθώς αποκτούν σύγχρονο χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό. Η Δημοτική Ενότητα Παπάγου του Δήμου Χολαργού – Παπάγου και η Δημοτική Ενότητα Καλάμου του Δήμου Ωρωπού για πρώτη φορά αποκτούν Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), ενώ παράλληλα, με υπογραφή του αρμόδιου Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά αναθεωρείται το ΓΠΣ του Δήμου Βύρωνα.

Ειδικότερα, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν:

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς δύο Δημοτικές Ενότητες μεγάλων Δήμων της Αττικής αποκτούν, για πρώτη φορά, σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό, δηλαδή τάξη στον χώρο, με όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, δια της αναθεώρησης, εκσυγχρονίζεται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Βύρωνα. Και οι τρεις προαναφερόμενες περιοχές θα μπορούν να αναπτυχθούν έτι περαιτέρω με προγραμματισμό, κανόνες, περιορισμούς και ασφάλεια Δικαίου, έχοντας πλέον την προοπτική οι Δημοτικές Αρχές τους να εκμεταλλευτούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά -εθνικά και κοινοτικά- χρηματοδοτικά εργαλεία για φιλικές προς το περιβάλλον και τους πολίτες “πράσινες” υποδομές και υπηρεσίες.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδικά με τον εξής τριπλό στόχο: να βάλουμε τάξη στον χώρο, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, σχεδιάζοντας πόλεις φιλικές προς τον άνθρωπο.

Για να επιτύχουμε τον στόχο μας, δρούμε πολυεπίπεδα, επιλύοντας παράλληλα εκκρεμότητες δεκαετιών. Κορωνίδα των πρωτοβουλιών μας αποτελεί η μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση από συστάσεως του ελληνικού Κράτους, το Πρόγραμμα “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”, με το οποίο πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό. Αρωγοί και σύμμαχοί μας είναι η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Είμαστε δίπλα τους για να ανεβάσουμε την πατρίδα μας ακόμη πιο ψηλά! Για να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές: Καλύτερη. Ισχυρότερη. Προστατευμένη».

Ο Δήμαρχος Χολαργού – Παπάγου, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, τόνισε: «Ημερομηνία σταθμός αποτελεί για τον δήμο μας και συγκεκριμένα για την Kοινότητα Παπάγου, η κατάρτιση και έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, για πρώτη φορά, στην ιστορία της πόλης.

Διασφαλίσαμε την κυρίαρχη χρήση του Παπάγου, ως περιοχή αμιγούς κατοικίας και οριοθετήσαμε, οριστικά, τις εμπορικές χρήσεις. Μειώσαμε τον συντελεστή δόμησης, στο 0.9 (από 1 που ίσχυε). Η έγκριση του ΓΠΣ διατηρεί οριστικά και αμετάκλητα την διατήρηση του υπάρχοντος φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και το χαρακτήρα της πόλης μας. Ανοίγει ο δρόμος, επίσης, για περαιτέρω προώθηση της αστικής βιώσιμης κινητικότητας, την αύξηση της οδικής ασφάλειας, τη δημιουργία ποδηλατόδρομων.

Οριοθετείται το Κοιμητήριο Παπάγου. Εντάσσει στο σχέδιο πόλεως επτά περιοχές, μεταξύ των οποίων οι πολυκατοικίες του 20ου προγράμματος του Α.Ο.Ο.Α με τους χώρους στάθμευσης αυτών και τους λοιπούς χώρους που τις εξυπηρετούν, κ.ά. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, πως το νέο ΓΠΣ, είναι σε απόλυτη συμπόρευση με το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των ζωνών χρήσης του Υμηττού και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή».

Ο Δήμαρχος Ωρωπού, κ. Γιώργος Γιασιμάκης, υπογράμμισε: «Σήμερα εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της ΔΕ Καλάμου του Δήμου Ωρωπού, που υπέγραψε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς. Τον ευχαριστούμε για το άοκνο ενδιαφέρον του για τον Δήμο μας, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Πολυδενδρίου και σε λίγο χρονικό διάστημα πρόκειται να υπογραφεί και το ΓΠΣ της Κοιλάδας του Ωρωπού.

Με αυτό τον τρόπο η δημοτική αρχή καταφέρνει να βάλει τάξη στο χώρο και να οργανώσει τις απαιτούμενες εντάξεις στο σχέδιο πόλης, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερη περιοχής του Δήμου Ωρωπού. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δ.Ε. Καλάμου ανατέθηκε το 2010. Μετά από πολύχρονη καθυστέρηση το ΓΠΣ του Καλάμου έρχεται, σήμερα, να επιλύσει μία σειρά ζητημάτων που ταλαιπωρούσαν την περιοχή».

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος, σημείωσε: «H έγκριση της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βύρωνα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ισόρροπη ρύθμιση του αστικού και του περιαστικού χώρου του Δήμου μας, με τη θεσμοθέτηση των πολεοδομικών ενοτήτων και χρήσεων γης, τον υπολογισμό για τα επόμενα χρόνια του αναγκαίου κοινωφελούς και κοινόχρηστου εξοπλισμού, των περιοχών προστασίας των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων, των βασικών δικτύων υποδομής κ.λπ. Είναι συγχρόνως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα μας βοηθήσει σε περίοδο κλιματικής κρίσης να κάνουμε βήματα προσαρμογής στις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 30 χρόνια στην πόλη μας και να πετύχουμε -με τις απαραίτητες προσαρμογές και αλλαγές- τον μεγάλο στόχο μίας κλιματικά ουδέτερης πόλης».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Με πολεοδομικό σχέδιο οι περιοχές ΟΥΛΕΝ και Αγία Κυριακή στην Κηφισιά

Τουρισμός: Μάχη με τον χρόνο για τα επενδυτικά σχέδια του ΕΣΠΑ

Επαναφέρουν την πολεοδομία στη Μύκονο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News